fbpx

Goli otok zenski zatvor min

U septembru 2020., 64 godine nakon raspuštanja golootočkog logora za političke zatvorenice, postavljene su info table o ustroju i istoriji logora. Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru, u okviru umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, prenosi VoxFeminae.

Na tim se otocima u razdoblju od 1950. do 1956. naizmjenično nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima. S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

U kamenu na lokalitetu Golog otoka uklesano je i svjedočanstvo bivše logorašice Vere Winter ispisano rukopisom njezine unuke.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se umjetničkom prostornom intervencijom željelo markirati, upozoriti na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom u Jugoslaviji početkom hladnog rata. Cilj projekta je, kroz istraživanje i uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1