fbpx

CGParlament

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović zakazao je za danas konstitutivni sastanak povodom sazivanja prve sednice novoizabranog sastava parlamenta što je prema ocenama iz koalicije „Mir je naša nacija“ znak da će novi mandat biti brzo verifikovan.

Takođe, iz ove koalicije tvrde da ne veruju da će se na današnjim konsultacijama pojaviti predsednik države Milo Đukanović ali i da ne očekuju neke opstrukcije.

Konstitutivna sednica Skupštine CG bi, prema nekim najavama, mogla da se održi početkom naredne nedelje.

Prema Ustavu, konstitutivna sednica Skupštine, koju saziva predsednik skupštine prethodnog saziva, na kojoj se verifikuju mandati novoizabranim poslanicima trebalo bi da se održi najkasnije do 29. septembra.

Od datuma održavanja prve sednice počinje da teče rok od mesec dana u kome predsednik države treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Novu skupštinsku većinu za sada čine tri opozicione koalicije – „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“.

Oni još nisu počeli razgovore o pozicijama u novoj vladi, prenose Vijesti, ukazujući da „intenzivno razgovaraju o predlogu za predsednika Skupštine i da će se do formiranja parlamentarne većine naći najbolje rešenje“.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine bira se predsednik i potpredsednici i Administrativni odbor, koji zatim odlučuje o ostalim kadrovskim rešenjima, odnosno, predlozima za formiranje drugih skupštinskih radnih tela.

Sednicom će predsedavati najstariji poslanik novog saziva, a to je u ovom slučaju Miodrag Lekić, iz koalicije „Mir je naša nacija“ a pomagaće mu najmlađi Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Lideri albanskih partija Fatmir Đeka (Demokratska partija) i Mehmed Zenka (Demokratska unija Albanaca) razgovarali su u ponedeljak sa liderom koalicije „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem o aktuelnoj političkoj situaciji i eventualnom učešću manjinskih partija u novoj Vladi.

Nosilac izborne liste „Albanska Lista – Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj“ na parlamentarnim izborima, Nik Đeljošaj kazao je da oni još čekaju zvanične pozive o formiranju nove vlade kako bi mogli da reaguju i pripreme se za predstojeće razgovore i pregovore.

Ervin Ibrahimović, nosilac liste Bošnjačke stranke na parlamentarnim izborima istakao je da je njegova stranka ozbiljan politički faktor te da još nisu dobili zvanični poziv za pregovore o formiranju nove Vlade.

Kako je kazao, oni žele da im Krivokapić dokaže da svi konstituenti koalicije „Za budućnost Crne Gore“ stoje iza nedavno potpisanog sporazuma.

Podržaće, kako kaže, svaki potpis koji ide u korak s napretkom države.

„Ko stoji iza Zdravka Krivokapića? Kako se osećaju simpatizeri i glasači DF nakon sporazuma? Da li su ti birači dali podršku takvoj vlasti i takvoj politici? Da li ovo sporazum dve koalicije i jednog pojedinca. Očekujem od onih koji su potpisali da odgovore na ovo i zaštite sporazum“.

Kako je dodao, na sastanku sa DPS-om i aktuelnom većinom doneti su značajni zaključci – da se poštuje volja građana i rezultati izbori, kao i da neće biti opstrukcije ka formiranju nove vlasti.

Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6