fbpx

Kitovi

Pronađeno je još pilot kitova nasukanih na australijskoj obali danas što je dovelo do skoro 500 tih sisara, najviše ikad do sada nasukanih u toj zemlji.

Ausrtrailjske vlasti su već počele da pokušavaju da spasu preživele među oko 270 kitova pronađenih u ponedeljak na plaži i dva peščana spruda blizu udaljenog grada Stahana u australijskoj ostrvskoj državi Tasmaniji.

Još 200 nasukanih kitova primećeno je iz vazduha danas manje od 10 kilometara južno, rekao je direktor Tasmanijskih parkova Nik Deka.

„Većina je izgledala mrtvo“, rekao je on.

Ekipe će čamcima doći da naprave dalju procenu njihovog stanja i da vide da li se mogu spasti. Oko 30 kitova koji su prvo nađeni nasukani premešteni su na otvoreno more ali nekoliko njih se ponovo vratilo i nasukalo, rekao je Deka.

Oko trećina prve grupe kitova uginula je do ponedeljka uveče, a novi podaci o broju uginulih životinja i preživelih se očekuje kasnije danas.

Tasmanija je jedini deo Australije gde se dešavaju masovna nasukavanja, mada se povremeno to može dogoditi i na kopnenom delu Asutralije.

Najveće masovno nasukavanje bilo je 1966. kada se 320 pilot kitova nasukalo blizu grada Sansonboroa u državi Zapadnoj Australiji.

Ovi najnoviji slučajevi su prvi u kojima je uključeno više od 50 kitova u Tasmaniji od 2009. godine.

„U Tasmaniji ovo je najveće (masovno nasukavanje) koje smo zabeležili“, rekao je maarinski biolog Kris Karlion.

Ekipe spasilaca optimistične su da će moći da spasu još kitova, dodao je on.

Misterija zašto su se kitovi nasukali. Karlion je rekao da je moguće da je jato privčeno obali radi hrane ili su jedan ili dva kita zalutali a drugi ih pratili.

Naučnica Vanesa Pirota rekla je da postoje više mogućih razloga zašto su se kitovi nasukali na obali, uključujući greške u navigaciji.

„Oni imaju vrlo jak socijalni sistem, ove životinje su vrlo blisko povezane i zato smo ih nažalost videli tako često u ovoj situaciji“, rekla je Pirota za australijsku televiziju.

Ona je rekla da nije uvek moguće da se spasu jer hoće da se vrate nazad u jato, i možda čuju akustiku, zvukove koji drugi prave, ili su samo dezorijentisani i u ovom slučaju u velikom stresu i verovatno toliko umorni da ne znaju gde su.

U susednom Novom Zelandu višeo d 600 pilot kitova izbačeno je na Južnom ostrvu u 2017. godine.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3