fbpx

KoronaSADKinaRusija

Kina, SAD i Rusija sukobile su se trećeg dana zasedanja Ujedninjenih nacija oko odgovornosti za pandemiju korona virusa i toga ko je zloupotrebio i politizovao virus.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naglasio je nedostatak medjunarodne saradnje u odgovoru na širenje korona virusa koji je još uvek „van kontrole“.

Oštra rasprava visokih zvaničnika tih zemalja usledila je na kraju virtuelnog sastanka.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je prvi govorio, naglasio je važnost multilateralizma.

„U ovako izazovnom trenutku velike države imaju još veću dužnost da stave budućnost čovečanstva na prvo mesto, i odbace stavove Hladnog rata i ideološku pristrasnost i okupe se u duhu partnerstva kako bi se rešile poteškoće“, rekao je Vang.

On je rekao da je potrebno suprotstaviti se sankcijama kako bi se „zaštitio autoritet i svetost medjunarodnog prava“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da pandemija i „nesreća koju ona nosi nisu ispravile medjudržavne razlike, već su ih, naprotiv, produbile“.

„Vidimo pokušaje pojedinih zemalja da iskoriste trenutnu situaciju kako bi napredovali u svojim trenutnim interesima“, rekao je Lavrov.

Američka ambasadorka pri UN Keli Kraft je na kraju sastanka rekla da je zapanjena i da su neki zvaničnici iskoristili ovu priliku u političke svrhe.

„Sramite se. Zapanjena sam sadržajem današnje diskusije. Predsednik Tramp je vrlo jasno rekao da ćemo uraditi sve što je ispravno, čak i ako je nepopularno, jer ovo nije takmičenje u popularnosti“, rekla je Kraft naglasivši da je Kina odgovorna za širenje zaraze korona virusa.

Dodala je da je „odluka Kineske komunističke partije da sakrije poreklo virusa, umanji njegovu opasnost i potisne naučnu saradnju“ transformisala je lokalnu epidemiju u globalnu pandemiju.

Kineski ambasador u UN Zang Jun zatražio je reč na kraju sastanka i rekao da se „Kina odlučno protivi i odbacuje neosnovane optužbe SAD“.

„Zloupotrebljavajući platformu Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti, SAD šire politički virus i dezinformacije i stvaraju konfrontaciju i podelu“, rekao je Zang.

On je dodao da SAD treba da shvate da je neuspeh u odgovoru na pandemiju „u potpunosti njihova krivica“

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija izrazio je žaljenje što je Kraft iskoristila sastanak „kako bi iznela neosnovane optužbe“ protiv jednog člana.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6