fbpx

izložba LGBT

Izložba "(iz) van ormara", kojom je predstavljena kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba iz BiH, te predmeti koje one vežu za ovaj čin, otvorena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Izložbu, koja će biti otvorena do subote, 17. oktobra, organizuje Sarajevski otvoreni centar (SOC), nezavisna organizacija koja zagovara potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba i žena, a ovaj datum je odabran kako bi se obilježio Coming Out Day ili dan ''izlaska iz ormara''.

Kako je Feni kazala programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru Amina Imamović, na izložbi će biti predstavljena 23 predmeta i priče LGBTI osoba koje one vežu za svoje iskustvo izlaženja u javnost (coming out).

"Coming Out" ili izlazak iz ormara, proces je otkrivanja rodnog identiteta ili seksualne orijentacije sebi i okolini, koji je najčešće praćen osjećajem sreće i slobode, ali u nekim slučajevima i osjećajem tuge, uzrokovanog osuđivanjem i neprihvatanjem.

Za LGBTI osobe autovanje nije jednostavno i ne završava se nikada. U društvu nesvjesnom postojanja LGBTI osoba, one se moraju iznova autovati prilikom svakog novog poznastva, promjene okoline, itd. Svako autovanje za njih je emotivno iskustvo, koje podrazumijeva mnogo energije, snage i rizika da će se odnos s ljudima koje vole prekinuti, ili da će njihov život, sigurnost ili najbliže osobe biti ugroženi i zbog toga, svako autovanje nosi svoju priču koja ostaje u sjećanju LGBTI osoba.

Na izložbi "(iz) van ormara" posjetioci će imati priliku pročitati priče LGBTI osoba i vidjeti njihove predmete koji će ih zauvijek podsjećati na njihovo autovanje mami, tati, prijateljici, kolegi s posla ili nekoj drugoj njima bitnoj osobi.

FENA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2