fbpx

MgrantipolicijaEU

U posljednje vrijeme došlo je do porasta policijskog nasilja prema migrantima u Hrvatskoj i Srbiji.

Iz Vijeća Evrope upozorili su vlasti Hrvatske da moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi kažnjavati odgovorne policajce. Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sustavno loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU-a. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ocijenila je kao “ozbiljne” izveštaje o zlostavljanju migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) i najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu.

“Dobila sam izvještaj Danskog Vijeća za izbjeglice (DRC) predstavljen kao dokaz odbijanja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema ljudima na hrvatskoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Ove izvještaje shvatam vrlo ozbiljno. Planiram temeljnu raspravu s hrvatskim vlastima o ovim i drugim izveštajima o kršenju temeljnih prava”, objavila je komesarka Johanson na Twitteru.

Pozivajući se na izvještaj DRC, britanski dnevni list Guardian je objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante. Prema izvještaju ove organizacije, koji se bazira na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Povjerenica VE-a za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvješća o nasilju stižu i dalje, unatoč tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

"Ono što još više zabrinjava jest što ta izvješća ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava", rekla je Mijatović u priopćenju.

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruga i istraživačkih novinara i podsjeća da su "alarm" osim njih digle neovisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i UN-ove posebne izvjestitelje.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s 'pushbackovima' i nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

S druge strane, srbijanski Centar za migracije Info Park saopštio je da sa velikom zabrinutošću prati i najoštrije osuđuje porast policijskog nasilja prema izbjeglicama i drugim migrantima u Beogradu.

U srijedu su, kako se navodi u saopštenju, terenski radnici i radnice Info Parka bili svjedoci neovlaštene primjene sile i nedopustivog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su prekoračili granice policijskog postupanja i fizički napadali migrante u centru Beograda.

Policajci su upotrebom sile, prijetnjama i zastrašivanjem tewrali zatečene migrante, govoreći da idu u kamp ili će u suprotnom biti izloženi fizičkom nasilju, što se nekima i dogodilo.

Info Park ukazuje da je ovo ponašanje policije ne samo nezakonito nego i kontraproduktivno u trenutku kada je broj migranata u Srbiji u porastu.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1