fbpx

neretvaCZS

Foto: Centar za životnu sredinu

Graditelji malih elektrana su prešli sve granice, pa su i ekolozi uzvratili udarac i BiH tužili sekreterijatu Bernske konvencije, koja štiti divlja staniša u Evropi.

Piše: Milkica Milojević

Kako je saopšeno iz Centra za životnu sredinu, ova i još četiri ekološke organizacije i mreže iz BiH i Evrope, presavile su tabak kako bi zaštitili gornji tok Neretve od graditelja malih hidrolektrana.

– Planirani projekti na ovom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih hidroelektrana koje čine hidroeneregetski sistem Gornja Neretva. Ove hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke, na dionici od oko 30 kilometara, u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi – navodi se u saopštenju.
Kako navode ekolozi, žalba ovom Sekretarijatu je uslijedila nakon žalbe koju je ova grupa organizacija podnijela Sekreterijatu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za male elektrane u gornjem toku Neretve.
– Procjene uticaja na životnu sredinu urađene za ove projekte identifikovale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste životinja, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke – tvrde ekolozi.

Centar za životnu sredinu je u maju pokrenuo i upravni spor protiv odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zbog odluke da za prvu fazu projekta HES Gornja Neretva nije potrebna procjena uticaja na životnu sredinu.

-Odluka je donesena uprkos tome što je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izrazio protivljenje planiranom projektu Gornje Neretve i naglasio da će hidroelektrane imati ogroman uticaj na rijetke, endemske i reliktne vrste – navodi se u saopštenju.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1