fbpx

vakcina

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju svog prvog cjepiva protiv novog koronavirusa, nazvanog Sputnjik V, objavio je u utorak ruski fond.

Fond RDIF koji sudjeluje u razvoju tog cjepiva naveo je u priopćenju da je WHO-u predao zahtjev za ubrzanu registraciju i primjenu cjepiva za hitne slučajeve. Na pitanje agencije France presse, WHO je odgovorio da su podnesci tajni.
Rusija je jedna od prvih zemlja na svijetu koja je tražila od WHO-a predregistraciju svog cjepiva protiv novog koronavirusa, navele su ruske vlasti.

"U ozračju pandemije, ubrzana registracija cjepiva prema proceduri WHO-a učinit će rusko cjepivo dostupnim svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure", dodaje se u priopćenju.

WHO naglašava da će "ukoliko proizvod predan na procjenu budu u skladu s kriterijima upisa na popis, WHO će javno objaviti rezultate". Za sada WHO "nije još predkvalificirao cjepivo protiv covida-19 niti ga je dodao na popis za hitnu uporabu".

Rusija je početkom kolovoza objavila da je razvila i registrirala "prvo" cjepivo protiv covida-19 koje je proizveo moskovski istraživački centar Gamaleja s ruskim ministarstvom obrane. U Rusiji prije završne faze kliničkog ispitivanja vlasti izdaju potvrdu o registraciji.

Cjepivo je nazvano "Sputnjik V" po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Veliki dio ruske elite tvrdi da se već cijepio, a predsjednik Vladimir Putin je naveo da se cijepila jedna od njegovih kćeri. Vlada se nada da će masovno cijepiti stanovništvo sljedećih mjeseci.

Ranije ovog mjeseca Putin je objavio da je Rusija registrirala svoje drugo cjepivo protiv novog koronavirusa.

Rusija doživljava jaki udar epidemije i nalazi se na četvrtom mjestu u svijetu po broju registriranih slučajeva s ukupno 1.547.774 zaraženih i 26.589 umrlih.

HINA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2