fbpx

kAfici

Oni čije su plate i fotelje sigurne, koji u jeku pandemije imaju pravo na nove službene automobile i regrese, ekonomske mjere, tvrdi struka, donose površno, bez ekonomskih analiza i projekcija. Ekonomski kržni štab ne postoji. Barem ne onaj koji će odgovoriti na brojna pitanja građana koji su ostali bez posla, čije su firme, obrti i kompanije pred gašenjem. A redovi pred javnim kuhinjama iz dana u dan sve duži.

– Začarani krug smanjenja potrošnje i proizvodnje nas vodi u glad jer definitivno raste broj ljudi koji idu pred javne kuhinje i tamo pokušavaju da dobiju topli obrok. Kada govorimo o najugroženijim kategorijama, to se, prije svega, odnosi na one ljude koji svoju platu zarađuju radom – kaže za FTV Zoran Pavlović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

– Ne mogu razumjeti da je nama prošlo cijelo ljeto i da nismo bili svjesni da će kriza izazvana pandemijom trajati i da nismo pokušali pronaći načine kako dalje upravljati – napominje ekonomski stručnjak Damir Bećirović.

Kvalitetnih rješenja nema, jer vlasti rijetko šta pitaju struku. Porazno je i da o konkretnim brojkama ne mogu govoriti ni stručnjaci zbog činjenice da analize i statistike kao takve ne postoje, a o indikatorima i mjerilima na koji način se novac kao pomoć vlade usmjerava možemo samo nagađati.

– Zabrinjava da sada ulazimo u cajtnot i paniku i da se pokazuje po prijedlogu novog korona 2 zakona da mi tu puno lutamo, da usmjeravamo novac u lobi i one sektore koji su glasniji – ističe Bećirović.

Kompletan prilog Federalne televizije možete pogledati OVDJE.

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3