fbpx

parlament BiH 20 foto S PASALIC 872x581

Nakon što je u jeku pandemije Parlamentarna skupština BiH objavila tender za nabavku tri automobila u vrijednosti od 337.000 KM sa PDV, ovih dana su ponovo šokirali javnost novim tenderima, ali ovaj put za tepihe i namještaj.

Autor Snježana Karić

Parlamentarna skupština BiH je tako u protekla četiri dana putem javnih nabavki zatražila tepihe za 14.000 KM i namještaj u vrijednosti od 138.000 KM.

U dvije odvojene javne nabavke navedeno je da kupuju šest tepiha, koji će biti smješteni u zgradi Parlamentrane skupštine, kao i namještaj (uključujući kancelarijski namještaj), unutrašnja oprema, naprave za domaćinstvo (osim rasvjete) i sredstva za čišćenje.

Kupovaće i slike

Ništa to ne bi bilo toliko čudno da se cijeli svijet, uključujući BiH, već mjesecima ne bori s pandemijom. Upravo je pandemija bila jedna od najpominjanijih riječi prilikom rasprave o budžetu BiH, kada je i dogovoreno da će zbog korona virusa i teške ekonomske situacije biti smanjene sve moguće nabavke.

Da u Parlamentu BiH ne planiraju smanjivati troškove govori i činjenica da su u planu nabavki za 2020. godinu, koji je izmijenjen prošli mjesec, osim automobila, namještaja i tepiha, naveli još niz stavki koje su im „preko potrebne“.

Tako se, između ostalog, planira nabavka umjetničkih slika za 5.600 KM, knjiga za biblioteku u vrijednosti od 3.000 KM, te telefoni za 2.000 KM.

Mnogi se pitaju da li je nabavka u teškom ekonomskom trenutku baš toliko neophodna, posebno ako se uzme u obzir da se sjednice parlamenta gotovo i ne održavaju.

Ubistveni respiratori

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da ne trebaju čuditi ove nabavke jer smo već navikli na bahaćenje javnih institucija.

– Mi to već odavno znamo i glasamo za takve političare. Što bahatije, to bolje, postala je izgleda najomiljenija rečenica političara, koji se tako i ponašaju. Ne da ove nabavke nemaju nikakve veze sa zdravom pameću, već je više izgubilo svaki smisao komentarisati tako nešto – ističe Marićeva.

Dodaje da se na ovom primjeru najbolje vidi koliko vlasti u BiH uopšte razmišljaju o građanima. S jedne strane imamo sve duže redove građana za zdravstvene preglede i sve manje sredstava za zdravstvo, a s druge strane, kako kaže Marićeva, neracionalno trošenje javnih sredstava.

– Imali smo primjer i respiratora koji bi, da su ih priključili na pacijente, ubili jadne ljude. Potom imamo ove primjere nabavki, što nam dovoljno govori o ozbiljnosti političara u ovoj državi. Novac koji će nam biti potreban, ako ništa onda za oporavak ekonomije, oni tako rasipaju na namještaj i tepihe. Vjerujem da se ne bi prehladili ovu zimu ako bi ostali bez tepiha ili namještaja – poručuje Marićeva.

Luksuz

Parlament BiH je prošli mjesec izazvao oštre reakcije javnosti zbog tendera za nabavku tri automobila vrijednosti 337.000 KM.

Riječ je o veoma luksuznim automobilima gdje se tražila navigacija, potom minimalno osam zvučnika, dva kolor displeja, podrška za leđa, daljinsko otvaranje prtljažnika, multifunkcionalni kožni upravljač i slično.

srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3