fbpx

trčanje park

Sve bi odrasle osobe trebale raditi najmanje 150 minuta snažne tjelesne aktivnosti sedmično, što je još važnije za dobrobit i mentalno zdravlje u eri korona virusa, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija u svojim prvim smjernicama u desetljeću.

Preporučuje se da djeca i adolescenti imaju prosječno jedan sat svakodnevne tjelesne aktivnosti te da ograniče vrijeme pred elektronskim ekranima.

"Ljudi svih dobnih skupina moraju nadoknaditi rastuće sjedilačko ponašanje tjelesnom aktivnošću kako bi smanjili rizik od bolesti i dodali godine u svoj život", rekli su u SZO-u pokrećući svoju kampanju "Every Move Counts", prenijela je Hina pozivajući se na Reuteres.

"Povećavanje tjelesne aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i rakom, već također smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alzheimerovu bolest, i poboljšava pamćenje", rekao je Ruediger Krech, direktor SZO-a za promicanje zdravlja.

Važno jačanje mišića

Svaka četvrta odrasla osoba i četiri od pet adolescenata nemaju dovoljno tjelesnih aktivnosti, što može uključivati ​​šetnju, biciklizam, vrtlarenje i čišćenje, upozorava SZO.

Trudnicama i majkama nakon poroda preporuča se od 150 do 300 minuta umjerene do snažne aerobne aktivnosti sedmično.

Prema mišljenju Juane Willumsen, tehničke službenice SZO-a, to donosi zdravstvene koristi i za majku i za bebu. "Na primjer, kod žena koje su tjelesno aktivne tokom trudnoće smanjenje se rizik od gestacijskog dijabetesa za 30 posto", rekla je.

Odraslima starijim od 65 godina savjetuju se vježbe za jačanje mišića i aktivnosti usredotočene na ravnotežu i koordinaciju kako bi spriječili kasnije padove.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5