fbpx

kripto valuta

Facebook i njegovi partneri spremaju se izdati kriptovalutu libru već u januaru iduće godine, objavio je u petak Financial Times, pozivajući se na tri upućena izvora.

U aprilu Udruženje za libru najavilo je izdanje digitalnih verzija nekoliko valuta i ”digitalni amalgam” svih svojih kriptovaluta, odustavši pod uticajem suzdržanih reakcija regulatora i vlada od početnog ambicioznog plana o kreiranju sintetičke kriptovalute poduprte korpom valuta.

I ti su planovi sada odgođeni i u januaru iduće godine trebala bi biti izdana samo libra, fiksirana u paritetu za dolar, pod uslovom da dobije dozvolu švajcarskog regulatora, piše FT, pozivajući se na neimenovani izvor upućen u planove grupe 27 kompanija.

Sjedište udruženja je u Ženevi a osim Facebooka njegovi su članovi i Uber, Spotify i Lyft.

Regulatori su suzdržano reagovali na ambicije Facebooka i njegovih partnera jer strahuju da će ugroziti stabilnost finansijskih sistema i potkopati nadležnost centralnih banaka za kreiranje novca i upravljanje kursevima.

U udruženju nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentarišu izvještaj londonskog poslovnog lista. Švajcarski regulator samo je podsjetio na saopštenje iz aprila, kojim su potvrdili da su zaprimili zahtjev za korištenje libre u platnom prometu.

Kriptovalute se fiksiraju za standardne valute kako bi se izbjegle velike oscilacije vrijednosti, uobičajene za digitalne valute poput bitcoina i olakšala njihova upotreba u plaćanju i novčanim transferima.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31