fbpx

Crnagoraskupstinavl

Nova crnogorska Vlada, na čijem će čelu biti profesor Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) trebalo bi danas, više od tri meseca od izbora, da bude izabrana u crnogorskom parlamentu.

Izborom nove vlade prestaće neprekidna tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vladu koja danas treba da bude izabrana, činiće 12 ministara ili, kako ih je mandatar nazvao, „12 apostola“, a trinaesti je lider Gradjanskog pokreta URA Dritan Abazović. Kandidati za ministre su većinom ideološki ili rodbinski bliski SPC.

Među ministrima neće biti predstavnika manjinskih naroda.

Abazović će u novoj vladi kontrolisati bezbedonosni sektor, a prozapadno su orjentisani i kandidatkinja za ministarku odbrane Olivera Injac i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čime je, kako ocenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i medjunarodnoj zajednici.

Kao najspornije rešenje u novoj Vladi se izdvojila Vesna Bratić, kandidatkinja za ministarku objedinjenih ministarstava prosvete, nauke, kulture i sporta, jer je ranije izjavila da je „srpska nacionalistkinja“ i „žena četnik“, a da je hrvatski novinar Boris Dežulović „đubre ustaško“.

I predstavnici URA i Demokrata, koji čine novu parlamentarnu većinu, izrazili su rezerve prema kandidaturi Vesne Bratić, ali mandatar od nje nije hteo da odustane.

U programu Krivokapića se navodi da je cilj njegovog kabineta da država bude „uredjenija, složnija i bogatija“ po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao „državni udar“.

Ekspoze mandatara Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom dvodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije, ali i dela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta (DF).

Ipak, prema najavama, Vlada će dobiti potrebnu većinsku podršku parlamenta.

Tokom skupštinske debate najveću podršku mandataru je pružio Građanski pokret URA Dritana Abazovića iako se radi o gradjanskom pokretu, dok je mandatar veoma blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i pokojnim mitropolitom Amfilohijem, a i u poslednja tri meseca je imao niz spornih izjava među kojima i „da se verom pomeraju planine“ i da „ko je istinski vernik se ne može zaraziti koronom“.

Iako je Demokratski front činio okosnicu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju je Krivokapić predvodio, on se posle izbora distancirao od Demokratskog fronta jer u Vladi nije hteo lidere tog saveza – Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Lideri DF-a su ga tokom ovonedeljne dvodnevne skupštinske rasprave optužili da ih je prevario, ali da će glasati za njegovu vladu da bi konačno bila smenjena doskorašnja vlast.

Poslanica Pokreta za promene (PZP) iz DF, Branka Bošnjak kritikovala je sinoć mandatara posebno zbog njegovog odnosa sa kontroverznim biznismenom Miodragom Dakom Davivodićem koga je nazvala „ratnim profiterom i švercerom oružja“.

Abazovića je nazvala „teatralnim, kočopernim likom, zaljubljenim u silu“.

Jučerašnji dan obeležila je oštra rasprava Abazovića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS). Abazović je optužio DPS da „gura građane u sukobe“, a njemu „crta metu“. On je tako reagovao posle kritika da je buduća vlada „jednonacionalna, jednoverska i svetosavska“.

Usledile su oštre reakcije DPS-a čiji su poslanici optužili Abazovića da ih je „izvređao“ i da se „nedostojno“ ponaša.

„Iza svake prepotencije, krije se neka impotencija“, rekao je poslanik DPS-a Andrija Mandić.

Pokret koji vodi Abazović, posle izbora 30. avgusta je u poziciji da opredeljujuće utiče na formiranje nove parlamentarne većine i pod velikim je pritiskom dela domaće i javnosti iz regiona da ne pruži podršku vladi mandatara Zdravka Krivokapića koji je na izborima predvodio prosrpski blok „Za budućnost Crne Gore“.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2