fbpx

VSTS sjednica

Sudija Suda BiH i član VSTS-a Dragomir Vukoje izjavio je da svi ljudi koji su u VSTS-u dolaze iz pravosuđa i na neki način su slika pravosudne zajednice, te da personalne promjene ne znače da će doći i do promjene stanja u pravosuđu, nego te stvari treba da se riješe sistemskim promjenama.

On je pred članovima Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine istakao da je rješenje u sistemskim promjenama i da strateški treba tražiti rješenja.

Na pitanje da li predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija treba podnijeti ostavku, Vukoje je rekao da je to njegov lični čin.

– Ne mislim da će se stanje promijeniti personalnim promjenama u pravosuđu. Uvijek prednost dajem sistemskim rješenjima. To da li će Tegeltija podnijeti ostavku ili ne, njegov je lični čin. Ja kao sudija ne mogu suditi na osnovu percepcije nego na osnovu činjenica. Kao sudiju me brine i kvalitet snimaka i činjenica neovlaštenog snimanja – rekao je Vukoje.
On je dodao da bi on vjerovatno podnio ostavku, da je kojim slučajem u sličnoj situaciji kao Tegeltija.

Vukoje smatra da bi VSTS trebalo transformisati u visoki sudski i visoki tužilački savjet, te da bi trebao da se formira i apelacioni sud BiH.

Vukoje je naglasio da je u pravosudnim institucijama BiH neophodno izvršiti promjene i reforme koje, kako je rekao, ne mogu biti samo personalne, već institucionalne i sistemske, s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, Vukoje se založio za formiranje apelacionog suda BiH, što bi bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta Nedeljko Tabaković u svom svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom stanje u pravosuđu ocijenio je katastrofalnim, upozoravajući da tome doprinose brojne afere čiji su akteri,kako je rekao, nosioci najvažnijih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Tabaković se založio za, kako je rekao, temeljite a ne kozmetičke promjene Zakona o VSTS, te dodao da je potrebno ograničiti trajanje mandata članovima VSTS-a i predsjednicima sudova u BiH.

U svom svjedočenju sudija Tabaković izrazio je sumnju u funkcionisanje sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), upozoravajući na moguće zloupotrebe i manipulacije tim sistemom.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Kancelariji disciplinskog tužioca na dalje postupanje, uzimajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2