fbpx

SADNelson

 "Odlučni smo nastaviti pružati pomoć strateškoj tranziciji od postkonfliktnog oporavka ka stabilnom razvoju normalne demokratije”, navedeno je u zajedničkoj kolumni šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johanna Sattlera i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

U kolumni objavljenoj u ponedjeljak 14. decembra na dan potpisivanja Deytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, šef Delegacije EU u BiH i Ambasador SAD-a u BiH naglasili da u narednoj fazi, građani BiH mogu računati na ‘praktičnu i političku podršku’ Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetili su da je u troipogodišnjem ratu u BiH (1992.-1995. godine) više od 100.000 građana ubijeno u sukobu, te da je na desetine hiljada nestalih i miliona protjeranih iz njihovih domova.

“Sjenka tih trauma i danas ostavlja trag na živote ljudi u ovoj zemlji i to niko od nas nikada neće zaboraviti”, napisali su.

Sattler i Nelson ocjenjuju da Bosna i Hercegovina može postati prosperitetna i suverena demokratija, u potpunosti integrisana u ostatak Evrope. Za to, smatraju oni, su neminovne promjene.

“One uključuju vjerodostojne mjere za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u političkim i upravnim strukturama, te napredak po pitanju ciljanih ustavnih reformi za bolju funkcionalnost zemlje i zaštitu prava građana”, navedeno je u zajedničkoj kolumni.

Ocjenjuju da se značajan iskorak ‘može i treba’ ostvariti tokom 2021. godine.

Ukazali su da je početkom decembra, Evropska komisija i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku predstavili su prijedlog zajedničkog djelovanja s novom američkom administracijom.

“Snažno partnerstvo između EU i SAD-a također je od ključne važnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se podržalo pomirenje, unaprijedila uprava i potaknule ključne reforme, uključujući Program reformi BiH sa NATO-om koji nadopunjuje ciljeve reformi na evropskom putu”, napisali su u kolumni.

Šef Delegacije EU u BiH i Ambasador SAD-a u BiH napomenuli su da ne postoje neslaganja u vezi sa ‘radikalnim promjenama’ u društvu, te da proces evropskih integracija podržava oko 80 posto stanovnika.

Evropske integracije mogu pomoći ovoj zemlji da riješi ‘anomalije dejtonskog sistema’, napisali su u zejdničkoj kolumni te dodali da će podržati ‘bržu tranziciju od Daytona ka Briselu’, ‘iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja EU’, te iz ‘perioda stagnacije u period razvoja prosperitetne i suverene demokratije’.

Deytonski mirovni sporazuma potpisan je 14. decembra u Parizu, prije tačno 25 godina. U Opći okvirni sporazum za mir (Dejtonski sporzum) je i Ustavu Bosne i Hercegovine.

Nakon troipogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995. godine), uz pomoć američke administracije, od 1. do 21. novembra 1995. godine je održana konferencija u američkom vojnoj bazi kod Dejtona, gdje je dogovoreno da zemlja ima dva entiteta-Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Učesnici konferencije su bili tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske- Alija Izetbegović, Slobodan Milošević I Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6