fbpx

AkupstinaRSsukobposlanici

Funkcioneri u Srpskoj i dalje imaju zakonsku obavezu sa podnose lične finansijske izvještaje, odnosno imovinske kartone, ali Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti može samo da ih deponuje, jer nema mogućnost da ih provjerava.

To je rezulat pravne trakavice između Republičke komisije i Ustavnog suda RS koja traje još od 25. septembra 2019. kada je sud, na inicijativu troje Modričana, utvrdio da Pravila o postupku pred Republičkom komisijom i načinu kontrole finansijskih izvještaja nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa RS.

Ta Pravila koja su važila od 2009. bila su jedan od ključnih dokumenata po kome je radila Komisija, jer je njima bila precizirana sva procedura – od podnošenja prijave za sukob interesa, načina dokazivanja, do prikupljanja podataka o imovini funkcionera.
A riječ je o poslanicima u Narodnoj skupštini, delegatima u Vijeću naroda, odbornicima u skupštinama opština i gradova, predsjedniku i potpredsjednicima Republike, članovima Vlade, generalnim sekretarima predsjednika RS, Narodne skupštine, Vijeća naroda i Vade, kao i gradonačelnicima i njihovim zamjenicima, načelnicima opština i zamjenicima načelnika opština, te savjetnicima i članovima porodice.
Zbog toga je Republička komisija podnijela inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti člana 12. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, želeći da potpuno iz zakona izbaci dio o imovinskim kartonima, jer je smatrala da nema mogućnost da ispoštuje zakon.

Međutim, Ustavni sud je to odbio krajem oktobra 2020. što znači da i daje ostaje član Zakona koji glasi: „Izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužni su dostavljati redovne finansijske izvještaje. Komisija će posebnim aktom urediti način kontrole finansijskog izveštaja“. U prevodu, Republička komisija mora da napiše novi tekst pravila.

Kada će to tačno biti, ne zna se, ali predsjednica komisije Obrenka Slijepčević za Srpskainfo kaže da se aktivno radi na tome.

– Do izrade pravila, komisija nije u mogućnosti da vrši kontrolu finansijskih izvještaja. Komisija je bila utvrdila obrazac finansijskog izvještaja koji po svemu odgovara odredbama Zakona, te je shodno i mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, apsolutno sačuvala privatnost prema zakonu. Komisija utvrđuje šta sve čini imovinu lica, a ne kontroliše na koji način je ta imovina stečena – kaže Slijepčevićeva.

Prema njenim riječima, akon odluke Ustavnog suda RS došlo je do pravne nesigurnosti i pravnog vakuuma za rad po ovom bitnom pitanju.

– Razlog koji Ustavni sud RS uzima kao osnovni je da je Komisija postupajući po Zakonu povredila Ustav, što je zaista pravno nemoguće – smatra Slijepčevićeva.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5