fbpx

izbori mostar

MOSTAR - Nakon što su ponovo prebrojani glasovi na pojedinim biračkim mjestima u Mostaru, Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je izmijenjene rezultate iz kojih se može zaključiti da je bilo dosta neregularnosti, a lideri SBB BiH Fahrudin Radončić i SDP-a Nermin Nikšić već su zatražili ponovno prebrojavanje svih glasova u Centru za brojanje u Sarajevu, pišu Nezavisne.

O kolikim malverzacijama se radilo, možda najbolje pokazuje podatak da je, recimo, u opštini Stari grad u gradu na Neretvi, nakon ponovnog brojanja mandat dobio kandidat PMP-a, umjesto kandidata sa liste "Koalicije za Mostar", koja će na kraju ostati na 11 vijećnika.

Uglavnom, broj mandata koje su osvojile koalicije ostaće isti, a novi rezultati i novo prebrojavanje pokazalo je da je pojedinim kandidatima sa liste dopisivano i do 1.000 preferencijalnih glasova, međutim ti kandidati nakon ponovnog brojanja pali su po nekoliko pozicija na listi.

Recimo, jednom od kandidata sa liste "Koalicije za Mostar" koji je bio član SBB-a nakon ponovo prebrojanih glasova mandat je oduzet i dodijeljen kandidatu sa iste liste, ali koji dolazi iz DF-a.

Tokom ponovnog brojanja na pojedinim biračkim mjestima utvrđeno je da su pojedini kandidati i pokradeni pa je tako, recimo, jedan od kandidata "Koalicije za Mostar" nakon brojanja rezultat poboljšao, dok je nosilac te liste Zlatko Guzin svoj rezultat popravio za oko 500 glasova.

U političkim partijama u Federaciji BiH pitaju se šta bi podaci pokazali kada bi se svi glasovi ponovo prebrojali s obzirom na to da su velika odstupanja uočena tek na manjem broju biračkih mjesta.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da dobro uštimani orkestar za krađe i prevare, ne samo da krade političkim protivnicima, već oni kradu jedni drugima i unutar svojih lista.

On je rekao da očekuje od CIK-a da donese odluku o ponovnom brojanju u Centru za brojanje u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača i supervizora.

"Svakako da ćemo mi tražiti i procesuiranje odgovornih, ali ne mogu da vjerujem kako već do sada nisu reagovale nadležne pravosudne i policijske strukture. Članovi biračkih odbora koji su krali i njihovi nalogodavci moraju odgovarati i završiti tamo gdje je lopovima mjesto - u zatvoru", rekao je Nikšić.

On je rekao da je sva sreća pa su izbori u Mostaru bili odvojeni od ostalih, jer da nisu, sigurno je da bi bili potvrđeni kako su potvrđeni i u ostalim gradovima i opštinama.

I Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, rekao je da je očigledno da se radi o ogromnom lopovluku te da Centralna izborna komisija BiH mora preuzeti odgovornost i narediti ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru.

"Volja birača treba da bude potpuno ispoštovana i neupitno činjenično utvrđena. Dodatno, CIK ima obavezu omogućiti istražnim organima, odnosno tužilaštvu, kompletnu dokumentaciju o krađi da se zakonski procesuiraju svi oni koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega ili od drugih stranaka. Tu ne smije biti ni najmanjeg kompromisa bilo ko da je u pitanju i nezavisno iz kojeg političkog subjekta dolazi", rekao je Radončić, a prenose agencije dodajući, ukoliko CIK to ne uradi, da će se pokazati da je njihovo djelovanje bilo ciljano pravno dozirano, odnosno samo do mjere da se jednoj stranci unutar iste koalicije uzme mandat i prebaci drugoj.

Pojedini mediji prenijeli su i izjavu Ambasade SAD u BiH iz koje su istakli da bilo kakve navode o izbornim prevarama treba da istraže odgovarajući organi za sprovođenje zakona, kao i CIK.

Podsjećamo, izbori u Mostaru su održani 20. decembra prošle godine i Mostarci su nakon 12 godina mogli ponovo da biraju novu vlast.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4