fbpx

CIKbarijere

Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Prutina - Bjelica na jučerašnjoj sjednici "predosjetila" je dešavanja i reakcije iz Republike Srpske nakon što je podržala poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Predsjedavajući Predsjednitšva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vrijeđao ju je nekoliko sati kasnije - zbog braka s Bošnjakom.

Dodik je ponovio kako CIK “nije izabran u skladu sa zakonom, da su donosili nezakonite odluke, a da je jedna od njih bila odgađanje izbora”.

“Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte“, rekao je Dodik jučer između ostalog u Doboju.

Upravo je o ovim stvarima Prutina – Bjelica jučer govorila na sjednici CIK-a na kojoj su donesene odluke o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju.

“Podržat ću prijedlog ove odluke (poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju) iako sam, vjerovatno zato što sam član iz reda srpskog naroda izložena najžešćim pritiscima koji se mogu izreći u javnom prostoru, od kojih su neki bili na granici izvršenja krivičnog djela govora mržnje zato što sam podržala zaključak da se pokrene postupak ispitivanja nepravilnosti u ove dvije izborne jedinice”, navela je Vanja Prutina – Bjelica.

Ona je jučer poslala i jasnu poruku.

“Želim reći da se niko ne može sakriti iza mene i da niko ne može očekivati da pod pritiskom neću djelovati u okviru zakona. I to imam potrebu da kažem veoma jasno i to se odnosi na ovaj slučaj i neke druge slučajeve koje smo razmatrali kada sam indirektno ili direktno kroz medije ili na neki drugi način bila izložena prisiscima. Dok sjedim ovdje radit ću u okviru zakona i neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona, a napadi se mogu nastaviti još žešće”, kazala je Vanja Prutina – Bjelica.

Dodikovo vrijeđanje Vanje Prutina – Bjelica naišlo je na oštre osude u bh. javnosti.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4