fbpx

USA TRUMP

 Foto: Reuters

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara.

Američke službe sigurnosti istražuju brojne prijetnje koje su upućene kongresmenima uoči senatske rasprave o opozivu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kongresmenima je prijećeno ubistvima i napadima izvan Capitola, saznaje AP iz izvora u američkoj vladi koji je zahtjevao anonomnost, prenosi Tanjug.

Zbog ovih prijetnji i bojazni da bi naoružani demonstranti mogli da se vrate i ponovo pokušaju napad na zdanje Kongresa, washingtonska policija i druge federalne sigurnosne strukture zahtijevaju da hiljade pripadnika Nacionalne garde ostanu do daljeg raspoređene u prijestolnici SAD-a, sve dok se u Senatu priprema nastavak suđenja o opozivu bivšeg predsjednika Trumpa.

Iz komande Nacionalne garde su saopštili da je zaključno sa nedjeljom broj pripadnika Nacionalne garde raspoređenih u Washingtonu manji od 20 hiljada.

Najavljeno je da će većina, njih oko 13.000, tokom narednih dana biti vraćeno kućama, a u sedmicama koje slijede sukcesivno će biti smanjivano ljudstvo do brojnog stanja od oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde koji će se zadržati u glavnom gradu SAD do sredine marta.


Prvi predsjednik kojem se sudi nakon istekao mandata

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara, rekao je lider senatske većine demokrata Chuck Schumer, nakon što donji dom parlamenta, Zastupnički dom, u ponedjeljak formalno dostavi svoju odluku o opozivu.

Schumer je istakao kako je potrebno što brže provesti potvrđivanje Bidenovog kabineta i drugih ključnih dužnosnika administracije.

Optužbe terete Trumpa da je svojim govorom 6. januara direktno potakao svoje pristaše da upadnu u Kongres s ciljem ometanja i onemogućavanja demokratskog procesa kongresne potvrde rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, a Trump izgubio.

Trump je prošle sedmice postao prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta izglasan opoziv.

Također je i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5