fbpx

radnici

Prošle godine je zbog pandemije korona virusa izgubljeno četiri puta više radnih mjesta nego tokom najgoreg dijela svjetske finansijske krize 2009. godine, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda.

Međunarodna organizacija rada (ILO), agencija UN-a, procijenila je da su ograničenja u poslovanju i javnom životu prošle godine uništila 8,8 posto svih radnih sati širom svijeta.

To je ekvivalentno 255 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom, što je četiri puta više nego tokom finansijske krize prije deset godina, prenosi Anadolija.

“Ovo je najteža kriza za svijet rada od Velike depresije 1930-ih. Njen utjecaj daleko je veći od uticaja svjetske finansijske krize 2009. godine”, rekao je glavni direktor ILO-a Guy Ryder i dodao da je pad gotovo podjednako podijeljen između smanjenog radnog vremena i gubitka posla.

Većina prestala tražiti novi posao

Agencija UN-a navodi da je većina ljudi koji su izgubili posao prestala tražiti posao, vjerojatno zbog ograničenja za firme koje zapošljavaju veliki broj radnika, poput restorana, barova, trgovina, hotela i drugih usluga koje ovise o interakciji licem u lice.

Pad rada dovodi do gubitka od 3.700 milijardi dolara globalnog prihoda, što je Ryder nazvao “izvanrednom brojkom”.

U izvještaju ILO-a navodi se da se očekuje povratak na posao u drugoj polovini godine, ali to zavisi od suzbijanja pandemije i uvođenja vakcina.

Trenutno broj novozaraženih raste ili ostaje visok u mnogim zemljama, a distribucija vakcina u cjelini je još uvijek spora.


 
Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28