fbpx

SADChina

Nova ulaganja stranih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje su decenijama zauzimale prvo mjesto, pala su za 49 posto u 2020. godini, dok se zemlja bori da obuzda širenje korona virusa i suočava se s ekonomskom recesijom, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda objavljeni prošle nedjelje.

Paul Hannon i Eun-Young Jeong u izvještaju objavljenom u američkom listu Wall Street Journal navode da je Kina, koja je dugo zauzimala drugo mjesto, zabilježila povećanje direktnih stranih ulaganja za 4 posto, prema saopćenju Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju.

Peking je pribjegao strogim mjerama blokade kako bi suzbio širenje COVID-19, nakon što se virus prvi put pojavio u Wuhanu. Kineski bruto domaći proizvod (BDP) rastao je čak i dok se većina drugih glavnih ekonomija borila tokom posljednjih godinu dana.

Podaci o ulaganjima za 2020. godinu potvrđuju da se Kina pretvara u središte globalne ekonomije kojom već dugo dominiraju Sjedinjene Američke Države, a taj pomak se ubrzao tokom pandemije jer je Kina jačala svoju poziciju ”svjetske tvornice” i proširila svoj udio u globalnoj trgovini.

Iako je Kina u prošloj godini privukla više novih priliva ulaganja, ukupne rezerve stranih ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje su mnogo veće, što je odraz desetljeća rangiranja SAD-a kao najatraktivnijeg odredišta za strane kompanije koje se žele proširiti izvan svojih domaćih tržišta.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ohrabrila je američke kompanije da napuste Kinu i vrate se u SAD. Također je upozorila kineske ulagače da će akvizicije u SAD-u biti podvrgnute novom nadzoru zbog pitanja nacionalne sigurnosti, što je smanjilo zanimanje kineskih ulagača za sklapanje poslova sa SAD-om.

Pad investicija u SAD-u
Prema Danielu Rosenu, partner osnivaču nezavisne istraživačke kompanije Rhodium Group sa sjedištem u New Yorku, oštriji pad stranih ulaganja u SAD-u tokom protekle godine odraz je šireg ekonomskog pada zbog posljedica pandemije korona virusa.

Direktna strana ulaganja podrazumijevaju da strane kompanije grade nove tvornice, proširuju postojeće operacije u zemlji ili akviziraju lokalne kompanije.


U Kini se priliv investicija multinacionalnih kompanija nastavio uprkos prekidima uzrokovanim pandemijom, a kompanije, poput američkog giganta Honeywell International Inc. i njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas, proširile su svoje poslovanje na teritoriji ove zemlje.

Joseph Joyce, profesor međunarodnih odnosa i ekonomije na Univerzitetu Wellesley, vjeruje da je do naglog pada stranih ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama došlo zbog pandemije, ali da to, također, tjera kompanije na preispitivanje budućih ulaganja. Joyce kaže da kompanije ponovno procjenjuju svoje politike prema globalnim lancima opskrbe, prema stranim tržištima, te načinu upotrebe tehnologije.

Podaci Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju pokazuju jasan nesklad između Istoka i Zapada u globalnoj ekonomiji. Istočna Azija je 2020. privukla trećinu svih stranih ulaganja na globalnom nivou, što je njen najveći udio od 1980-ih. U Indiji je zabilježen rast stranih ulaganja za 13 posto, uglavnom podstaknut porastom potražnje za digitalnim uslugama.

Na zapadnoj strani je Evropska unija zabilježila pad direktnih stranih ulaganja od 71 posto. Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, koje su zabilježile visoke stope smrtnosti i visoke stope ekonomske kontrakcije, nisu privukle nova ulaganja. Njemačka, koja je u obe tačke prošla bolje od spomenutih država, zabilježila je pad stranih ulaganja od 61 posto.

Kada se epidemija prvi put proširila početkom prošle godine, Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju predvidjela je da će Kina doživjeti značajan pad stranih ulaganja, a da neće biti nekog većeg utjecaja na SAD.

Suprotno tome, kineska se ekonomija počela oporavljati prošlog aprila u vrijeme kada su SAD i Evropa najavile seriju zatvaranja i povećanje turbulencija.

Kina privlači strane kompanije
Brz ekonomski oporavak Kine i sve veća privlačnost te države za strana ulaganja rezultat su sposobnosti Pekinga da brzo stavi pod kontrolu korona virus unutar svojih granica. Nakon pada direktnih stranih ulaganja u Kinu tokom prvih nekoliko mjeseci 2020., kineski dužnosnici su požurili s uvjeravanjem stranih investitora.

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je u martu vladu da provede ciljane politike kako bi se zaustavio pad vanjske trgovine i stranih ulaganja.

Dok se Kina oporavljala od posljedica pandemije, strane kompanije su požurile ubrizgati više svog novca u Kinu, posmatrajući tu zemlju kao proizvodnu bazu i kao važno tržište za rast svojih proizvoda.

Walmart je na investicijskoj konferenciji koju je organizirala gradska vlada u Wuhanu, gradu koji je bio epicentar zaraze, saopćio je da će u sljedećih pet godina u Wuhan uložiti tri milijarde juana, što je oko 460 miliona dolara.

Starbucks će uložiti milion dolara u izgradnju pogona za prženje i Inovacijski centar za kafu (CIP) u gradu Kunshanu na istoku Kine.

U međuvremenu, Tesla proširuje kapacitete u svojoj tvornici u Šangaju dodavanjem istraživačkog pogona.

Ulaganja u medicinu i farmaciju postala su posebno aktivna kada je korona virus pogodio globalnu ekonomiju. Kineska centralna televizija izvijestila je u aprilu da nekoliko međunarodnih farmaceutskih kompanija nastavljaju naprijed kako bi proširile svoje poslovanje u Kini, među kojima su AstraZeneca PLC, koja je u procesu uspostave regionalnog sjedišta u najmanje pet kineskih gradova.

Autori teksta ističu da je fleksibilnost stranih ulaganja u Kinu u suprotnosti s prethodnim očekivanjima da će strane kompanije nastojati smanjiti svoju veliku ovisnost o Kini kao bitnom dijelu svojih opskrbnih lanaca, nakon što su doživjele određene turbulencije zbog novih carina u trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6