fbpx

vakcina astraZjpg

U Srbiji je do sada dato 2.325.000 vakcina, od toga je 920.000 građana primilo i drugu dozu.

Za tri dana, u četvrtak, subotu i nedjelju, vakcinisano je više od 22.000 stranaca koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala elektronske uprave Srbije, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, dodavši da su se stranci vakcinisali AstraZeneca vakcinom.

Jovanović je rekao da su se u subotu stvorili redovi za vakcinaciju zbog dolaska stranaca, jer su stranci koji su pozvani došli svi zajedno u istom trenutku ujutro, prenosi Tanjug.

Naveo je da je odmah u subotu upućena poruka regiji da svi stranci koji nisu pozvani ne dolaze i da se prethodno prijave preko portala eUprave i da će biti pozvani.

“Vakcinacija stranaca ni u kojoj meri nije omela vakcinaciju naših državljana, jer je u istom ovom periodu vakcinisano više od 28.000 naših građana, sa vakcinom Sputnjik, Sinopharm i Pfizer”, rekao je Jovanović.

Više od 2,3 miliona vakcina

U Srbiji je do sada dato 2.325.000 vakcina, od toga je 920.000 građana primilo i drugu dozu, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i navodi da se u utorak očekuju da će biti milion revakcinisanih građana.

Za Radio-televiziju Srbije (RTS) je rekao da je broj građana kod kojih je prošlo tri sedmice od primanja druge doze vakcine protiv korona virusa sada 620.000, prenosi Tanjug.

Jovanović kaže da se do ovog trenutka preko portala elektronske uprave i kontakt centra za imunizaciju prijavilo više od 1.540.000 građana, a da je do sada prvu dozu primilo 1.405.000 osoba.

‘Na redu su mlađi’

Kako je rekao, i dalje je najviše građana koji se prijavljuju za bilo koju vakcinu.

“To je pravi izbor, jer je to izbor one vakcine koju je odobrila naša Agencija za lekove i medicinska sredstva”, kazao je Jovanović i naveo da oko 40 posto građana kaže da im je svejedno koju vakcinu će primiti.

U najvećoj mjeri su, kaže, imunizirani stariji građani, a sada su na redu mlađi, koji se trenutno najčešće i prijavljuju.

Najavio je da se utorak i srijedu nastavlja u značajnoj mjeri revakcinacija i da je na primanje druge doze vakcine pozvano više od 90.000 građana Srbije.

Na Kosovo stigle prve vakcine

Na aerodrom u Prištini u nedjelju navečer je sletio avion u kojem se nalazi prvi kontingent vakcina protiv korona virusa za Kosovo, osiguran preko COVAC programa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazeta Express.

Kako navodi prištinski list, riječ je o vakcinama koje je kompanija AstraZeneca razvila u saradnji s Univerzitetom Oxford.

Kosovo online prenosi da su vakcine dočekali premijer Kosova Albin Kurti, ministar zdravstva Arben Vitia i drugi zvaničnici.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je riječ o malom kontingentu, ali ”’da to budi veliku nadu za početak spašavanja ljudi”.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4