fbpx

BrodoviCrnoMore

Ankara je obavijestila članice konvencije iz Montrea da će američki ratni brodovi uploviti iz Mediterana u Crno more, prolazeći kroz Bosfor, 15. aprila, navela je ruska ambasada u glavnom gradu Turske, a prenosi agencija Tass.

“U skladu sa konvencijom, Turska je poslala obavještenje članicama da će američki ratni brodovi iz Mediterana 14. aprila proći kroz Bosfor. Sljedeći dan će ući u Crno more”, saopštila je ambasada.

Agenciji je ovo ranije danas potvrdio neimenovani izvor iz turskog ministarstva inostranih poslova. Dodao je kako će američki ratni brodovi ostati u Crnom moru do 4. ili 5. maja.

Mreža CNN je u četvrtak citirala američkog oficira kojije izjavio da slanje američkih vojnih brodova u Crno more podrška Ukrajini. To je “specifična poruka” Moskvi, zbog pojačanog prisustva ruskih snaga na ukrajinskoj granici.

State Department nije Tassu potvrdio ove informacije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je danas od turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da sačuva postojeći ugovor koji se smatra povoljnijim za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru.

Zahtjev je upućen pošto je Erdogan izrazio želju da izgradi novi kanal u Istanbulu da bi rasteretio Bofsor. To je jedan od najprometnijih moreuza u svijetu.

Ali taj projekat bi, prema protivnicima, mogao da ugrozi Konvenciju iz 1936. godine. Konvencija garantuje slobodan prolazak civilnih brodova u Bosforskom i Dardanelskom moreuzu, u doba mira i rata.

Za Moskvu je konvencija važna jer postavlja manja ograničenja za prolazak ratnih brodova zemalja koje se graniče sa Crnim morem. Među njima je i Rusija.

Posmatrači smatraju da bi moguće revidiranje konvencije olakšalo pristup Crnom moru ratnim brodovima iz drugih zemalja. To se odnosi posebno na SAD ili članice NATO-a, čemu bi se Moskva protivila.

“U vezi sa turskim projektom izgradnje Istanbulskog kanala, ruska strana je naglasila važnost očuvanja konvencije. Ovako se osigurava regionalna stabilnost i bezbijednost”, navodi se u saopštenju Kremlja.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6