fbpx

višegradokupljanje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, najavljeno za 12. april, prema prijavi Udruženja Žene-žrtve rata, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u petak.

U prijavi Udruženja Žena – žrtva rata, u čiji uvid je imala Balkanska istraživačka mreža (NIRN) Bosne i Hercegovine, specijalizirana za praćenje rada pravosuđa u ovoj zemlji zatražena je intervencija Tužilaštva te predloženo hitno zaustavljanje i zabrana najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji vrijeđaju preživjele žrtve, članove porodica, prognanike i povratnike.

Na stranici Opštine Višegrad najavljeno je da će u ponedjeljak, 12. aprila, biti obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja bh. entiteta Republika Srpska, u “znak sjećanja na ruske borce stradale tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih”.

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

“’Dan ruskih dobrovoljaca’ obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno”, navodi se na stranici Opštine Višegrad.

U prijavi koju je Udruženje Žena – žrtva rata podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine, a posebno Višegrada, te o planiranom početku suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

BIRN je ranije objavio da bivši ruski dobrovoljci koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, premda je odlazak na strana ratišta zabranjeno i kažnjivo za državljane Bosne i Hercegovine, prema domaćem zakonodavstvu.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6