fbpx

SIPAuniforma

Nakon što je sinoć na Graničnom prijelazu Rača policajac Granične policije BiH pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku Savu, reagirali su iz Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz ovog Sindikata kažu da ih ta vijest nije iznenadila. Godinama ukazuju na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika.

- Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju. Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubistvo službenim pištoljem, međutim taj događaj kao i ovaj jučer već danas je za mnoge, a pogotovo za predstavnike vlasti zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj - saopćili su.

Uputili su apel nadležnima da hitno donesu Zakon o policijskim službenicima, da bi se prevenirali i izbjegli tragičniji događaji.

- S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gospodina Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5