fbpx

Davoroslobodjenje

Smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke, već treću godinu obavijena je velom tajne. Kako banjalučko Okružno javno tužilaštvo za to vrijeme nije učinilo ništa da se razjasni ovaj slučaj, Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet o smrti Davida.

- Tužilaštvo BiH nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva RS-a - posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju slučaja Davida Dragičevića. Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića. Preuzeti predmet Republičkog tužilaštva odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičevića, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ovakvi slučajevi su ogledalo vladavine prava u državi, a trenutno je slika vladavine prava u BiH nepovoljna za državu i građane, kažu u OHR-u

 Davidov otac Davor Dragičević kaže za Oslobođenje da od prvog dana on, Muriz Memić i njihov advokat Ifet Feraget stoje iza tvrdnji koje su potkrijepljene dokazima da su David i Dženan ubijeni i da tužilaštva u RS-u i u FBiH štite ubice i dva očigledna ubistva.

- Vjerujem Tužilaštvu BiH, glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, da će naći hrabrosti i snage, a dokaza imaju i previše u oba slučaja, da će ih privesti kraju. Nadam se da će ovo biti prekretnica i da će svi koji su učestvovali u ubistvu, zataškavanju ubistva i oni koji su krili i uništavali dokaze biti privedeni pred lice pravde i osuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Jedino tako se može vratiti povjerenje u institucije države i to može biti početak vladavine prava. Ako se to ne dogodi, unazadiće nas sto godina, ali ja, Muriz, Ifet i grupa Pravda za Davida i Dženana to nećemo dozvoliti, kaže Dragičević.
Prokomentarisao je i podizanje optužnice Okružnog javnog tužilaštva protiv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS-a, koji je 2019. na sjednici Narodne skupštine RS-a vrijeđao i udario Draška Stanivukovića, tadašnjeg poslanika. Dragičević je podizanje optužnice nazvao bacanjem prašine u oči javnosti.

- Trebate znati da su NSRS i većinom svi poslanici stali u zaštitu Davidovih ubica, svjesno ili nesvjesno. Oni sjede u Skupštini sa čovjekom kojeg sam označio kao ubicu, to je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Sve će oni probati da prikriju zločin, ali predmet je u Tužilaštvu BiH sa jasnim dokazima da se radi o ubistvu i zataškavanju ubistva. Ponavljam da neće uspjeti i ja neću nikad odustati zato što imam sve dokaze da je David otet i ubijen od vrha MUP-a RS-a u sprezi sa tužilaštvom i pojedinim političarima iz RS-a. Nadam se da će ova dva predmeta biti prekretnica za bolju budućnost BiH, poručuje Dragičević.

Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, kaže da postoji puno sličnosti u ova dva slučaja.
- Po nesreći, radi se o blizancima predmetima koji liče jedan na drugi. Glavna zajednička osobina im je pokušaj službenih lica, prvenstveno tužilaca, ali i pripadnika MUP-a KS-a, FMUP-a i MUP-a RS-a da pokušaju da zataškaju dva očigledna ubistva. Raduje me saopštenje Tužilaštva BiH o preuzimanju predmeta Davida Dragičevića. Radi se o predmetu Okružnog javnog tužilaštva koji se tiče istrage o ubistvu Davida, ali istrage koja je neadekvatna. To je lažna istraga kao što je bila i u slučaju Memić, koja ima za cilj da se pokuša zataškati ubistvo. Tu je i preuzeti predmet Republičkog tužilaštva koji se odnosi na povredu službene dužnosti, dakle, na lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistva Davida, neprijavljivanja krivičnog djela i pomoći učiniocu nakon izvršenog djela. Godinama ponavljam da postoje okolnosti koje povezuju pripadnike MUP-ova KS-a i RS-a, te FMUP-a sa zataškavanjem, a u slučaju Davida Dragičevića i sa samom otmicom i njegovim ubistvom. Očekujem donošenje naredbe o provođenju istrage kojom trebaju biti obuhvaćeni, kao i u slučaju Memić, svi oni tužioci koji su radili na lažnoj istrazi kao i policijski službenici koji su svjesno pokušali prikazati slučaj Dragičević kao zadesno utopljenje, kaže Feraget.

Grupa Pravda za Davida uputila je otvoreno pismo OHR-u podsjećajući ih na obavezu da reaguju na, kako navode, nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva i postupajućeg tužioca Dalibora Vreće.

- Neshvatljiva je Vaša zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti i obavezu da ih sprovedete, stoji u pismu.
U OHR-u kažu da, kada se radi o konkretnim sudskim postupcima, visoki predstavnik očekuje da nadležne institucije za provođenje zakona i pravosuđe istraže navode o nepravilnostima i isprave nedostatke, kako bi se za porodice mogla osigurati pravda i osjećaj da je slučaj završen.
- Ovakvi slučajevi su ogledalo vladavine prava u državi, a trenutno je slika vladavine prava u BiH nepovoljna za državu i građane. Potrebne su temeljite reforme. Visoki predstavnik će izvještavanjem Vijeću sigurnosti UN-a i drugim institucijama nastaviti ukazivati na ovaj slučaj i pozvati na zadovoljenje pravde za porodicu Dragičević, rečeno nam je u OHR-u.

Oslobođenje

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4