fbpx

DodikM

Politika Milorada Dodika je neprihvatljiva i za Evropsku uniju i za Veliku Britaniju i sankcije prema njemu će se samo pojačavati, ocijenio je Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose.

I sam Dodik je, tvrdi Janjić, svjestan toga, to se vidi po njegovim reakcijama.

-Mislim da se on prilagođava odlasku, ali povremeno učini neke ustupke, kao što je neblokitranje puta prema NATO i tako pokušava nešto istrgovati. Što se tiče EU, Dodik više nije prolem, on ima problem, jer mu je u interesu da ostane na vlasti – rekao je Janjić za BN TV.

Dodikova priča o mirnom razdruživanju entiteta u Bosni i Hercegoviti, tvrdi Janjić, nema podrušku ni Evropske unije ni Srbije.

-Politika EU je jasna, nema promjena granica na Balkanu i Evropska komisija neće podržavati ničije projekte, pa ni projekte pojedinih vlada, koji su u suprotnosti sa politikom Brisela – kaže Jnajić.

Dodaje da bi cijepanje BiH, odnosno izdvajanje RS, mimo saglasnosti drugog entiteta i druga dva naroda, vodilo direktno u rat, ali i da je takva inicjjativa antidejtonska.

Ni teorija po kojoj bi svi problem u BiH bili riješeni, tako što bi BiH bila primljena u Evropsku uniju, bez ispunjavanja uslova, koje su postavljaju pred zemlje kandidate, nije realna.

-Niko vas neće primiti ni u hotel, ako ne poštujete pravila tog hotela. Dakle, BiH mora marginalizovati korupciju, uspostaviti vladavinu prava, zaštiti ljudska prava i prava manjina – kaže Janjić.

Dodaje da političke vođe u BiH hoće da prave profit od kriza, i da to nikako nije preporuka za ulazak u EU.

-Ovakva BiH nije spreman za EU, ona je nefunkcionalna, ali to ne opravdava Dodika. Umjesto da proizvodi nefunkcionalnost BiH, on je mogao da radi na dovođenju BiH u do stepena funkcionalnosit, koja odgovara Srbima – smatra Janjić.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4