fbpx

Igor Radojičić

Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (DNS) stala je na pola puta.

Tu će i ostati još neko vrijeme - preciznije do dogovora o Lučićevom nasljedniku između SDA i SNSD-a. Podsjetimo, o odluci koju je ranije potvrdio Predstavnički dom Dom naroda PSBiH se nije izjašnjavao, jer je ta tačka skinuta s dnevnog reda na prijedlog SNSD-a.

Ranije su za Oslobođenje iz SNSD-a kazali da je ova stranka tražila da se smjena Lučića prolongira, jer je “SNSD-u Republika Srpska iznad svih partijskih interesa”.
- Ne želimo da to neko koristi kao situaciju za ucjenjivanje RS-a i da neko mimo političkog dogovora preuzme još jedno ministarstvo koje po političkom dogovoru, ali i po Ustavu pripada RS-u. Naš stav je da će onog trenutka kada budemo imali jasan dogovor o tome ko će biti novi ministar, taj proces kompletan da bude završen, kazali su ranije iz SNSD-a.
Kao mogući kandidat za nasljednika Lučića odavno se spominje bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić (SNSD), a Tegeltija je odluku o smjeni donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić i imenovan, napustio vladajuću koaliciju.

- Bio je dogovor da Lučić bude smijenjen i da na njegovo mjesto dođe Igor Radojičić, između ostalog, jer se on izjašnjava kao Crnogorac, a ne kao Srbin - znači iz reda Ostalih je. Međutim, nakon što je izašao gospodin Izetbegović sa izjavom da neće taj prijedlog podržati, nego da treba neko ko nije stranački opredijeljen, naređeno je da se smjena zaustavi u Domu naroda. Mislim da se neće odustati od Radojičića. Onda su tu iz SDA zatezali zbog Bratića (Senad, smijenjen iz rukovodstva NSRS-a, op. a), koji je fin čovjek. Naime, Izetbegović je tražio da se vrati Bratić, što može biti predmet dogovora, jer mislim da tu ima prostora, ali od Igora nećemo odustati, ističe izvor Oslobođenja iz SNSD-a.
No, ovo nije jedino imenovanje koje čeka politički dogovor. Jedno od njih je i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH). Naime, Vijeće ministara 15. aprila nije postiglo konsenzus o raspisivanju konkursa za direktora UIOBiH. Ministri su tek upoznati s tim da o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora UIO, a u drugom krugu glasanja uz sedam glasova “za” i tri “protiv” nije postignut konsenzus o raspisivanju konkursa za ovu poziciju.
Podsjetimo, drugi četverogodišnji mandat Miri Džakuli, direktoru UIO i kadru HDZ-a, istekao je još 6. juna 2020, ali VMBiH nije još donio zaključak kojim zadužuje Upravni odbor da se provede konkursna procedura.

- Nema političkog dogovora. Postoje ti neki apetiti i svako tvrdi da je njegov red u smislu nacionalne pripadnosti. SDA kaže da je red da prvi čovjek UIO bude iz bošnjačkog naroda, HDZ da je to hrvatsko mjesto, a zainteresovan je, navodno, i SNSD, za koji mislim da ipak tu blefira, navodi naš sagovornik.
Na dogovor, ovoga puta unutarstranački, čeka i imenovanje prvog čovjeka Službe za poslove sa strancima - čeka se dogovor unutar samog SNSD-a. Nezvanično, dva imena se ističu - Žarko Laketa, bivši načelnik CJB-a Trebinje, te Saša Kablar, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Istočno Novo Sarajevo, koji ima i podršku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Žarko Laketa, kojeg podržava dio SNSD-a, ali ne i Dodik, u novembru 2001. je osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno na godinu, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Oslobođenje

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4