fbpx

UKC Sarajevoc

I dalje je nepoznanica koji je epilog istrage o malina respiratorima i dešavanjima na Univerzitetskom kliničkom centaru Sarajevo. Nadležni organi ne otkrivaju detalje. Šute u državnom i kantonalnom tužilaštvu. Poražavajuće, ni kantonalne vlasti koje su bile najglasnije u kritikama, ne žele ili možda ne znaju šta je u izvještajima inspekcijskih organa.

Inspektori Federalne uprave za inspekcije poslove u prostorije Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo ušli su šestog aprila ove godine. I to na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo u cilju nazdora i provjere informacija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa o korištenju tzv. malina respiratora. I nakon više od mjesec, detalja o istrazi nema. Iz Uprave za inspekcijske poslove dobili smo identičan odgovor na naš upit kao i 12. aprila. Navode, nadzor je okončan, izvještaj federalnih inspektora proslijeđen kantonalnom tužilaštvu.

FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

„Kao što smo i ranije naveli, a s obzirom da postupak u ovom predmetu vodi Tužilaštvo, u interesu istrage nismo u mogućnosti davati dalje informacije o postupku i nalazima inspekcijskog nadzora“.

A isti, usmeni odgovor, stigao nam je i iz Kantonalnog tužilaštva. U interesu istrage, za javnost novih informacija nema. Jasno je istražne radnje su u toku, ali javnost zaslužuje dobiti informaciju više. Naročito kada je uslijedio i odlazak 13 anesteziologinja sa Kliničkog centra.

I upravo dio njih je već ranije saslušano u Kantonalonom tužilaštvu, koje je formiralo predmet odešavanjima na Kliničkom centru. Novost je da je počelo i saslušanje anesteziologinja i u državnom tužilaštvu, koja će se nastaviti i u narednom periodu, a kako nam je potvrđeno formiran je predmet i u vezi sa korištenjem spornih respiratora.

TUŽILAŠTVO BiH

„Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH u intenzivnom preduzimanju radnji dokazivanja do sada prikupilo relevantnu dokumentaciju, te saslušalo veći broj anesteziologa ali i drugog medicinskog osoblja KCUS-a“.

Osim što javnost nema novih informacija, ispostavlja se ni da čelnici kantonalne vlade ne znaju mnogo više. A trebali bi biti upućeni, budući da je upravo Vlada KS tražila od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđu u Klinički centar i utvrde stanje.

EDIN  FORTO, premijer Kantona Sarajevo

„Nemamo informaciju vezano za federalnu inspekciju“.

Ni sa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo odavno nema novih informacija. Nije poznato ni je li u okviru silnih predmeta saslušana i direktorica Kliničkog centra

SEBIJA IZETBEGOVIĆ, ravnateljica UKC-a Sarajevo (5. 4. 2021.)

„Klinički centar nije država. Mi smo otvoreni. Svako ko je akreditiran da izvrši kontrolu našeg rada slobodan je da uđe u svako doba“.

Podsjećamo, 13 anesteziologinja napustilo je UKCS. Ostala dešavanja u cilju istraga su pod velom tajni. Očigledno, svima je opravdanje u cilju istrage. A šta je u interesu javnosti, očigledno nikoga ne zanima.

Lejla Čeljo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2