fbpx

Jasmila Kriminal

Imenovanje članova Vijeća RAK-a BiH i problemi u sistemu kolektivnog osiguranja autorskih prava, najava su nove velike afere.

Zastupnik SDP-a u državnom Parlamentu Saša Magazinović otkrio je da je čitava priča veoma zamršena i finansijski teška desetine miliona te da svi tragovi vode do visokih dužnosnika HDZ-a. 

Naime, prvoplasirani na listi za Vijeće RAK-a je Antonije Beus, dužnosnika HNS-a ali istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, kao i odgovorna osoba udruge iz Kiseljaka koja se zove Udruga filmske industrije.

- Beus je predsjednik Udruge filmske industrije, koja je dolaskom na čelo Instituta za intelektualno vlasništvo gospodina Josipa Merdže, visokog dužnosnika HNS-a i HDZ-a dobila dozvolu za kolektivno ostvarivanje autorskih prava na audiovizuelnim djelima koja se distribuiraju putem kablovske retransmisije. Tu dozvolu je prije imalo Udruženje filmskih radnika BiH. Svojim odlaskom Merdžo im je oduzeo tu dozvolu bez ikakvog obrazloženja. Veliki broj sudskih presuda u njihovu korist govori u prilog tome da je to bilo nezakonito. Pravnici koji se bave ovom oblašću tvrde da iz svih presuda proizilazi da zapravo Udruga filmskih radnika ima i dalje dozvolu. Sad Merdžo neprestano izdaje dozvolu ovom Udruženju iz Kiseljaka, a s druge strane sud to poništava i traži ponovno odlučivanje, ali to nailazi na igrnorisanje. Dešava se pravna nesigurnost kablovskih operatera koji ne žele platiti novac za autore jer nejasna je situacija ko ma pravo: sud kaže jedno a Merdžo drugo. Taj novac se deponuje i ne nalazi put do onih do kojih treba doći a to su autori, pojasnio je Magazinović.

O svemu su se oglasili i bh. redatelji Danis Tanović i Jasmila Žbanić.

- Molim sve zastupnike da ne glasaju za ovu listu. Ima u ovoj zemlji pametnih sposobnih dobrih ljudi koji mogu da budu na toj listi i koji trebaju da upravljaju tom agencijom na pravilan način. Ovo nije pitanje samo nas. RAK je ozbiljna institucija, od nje zavisi čak i to šta ćete gledati na svojim ekranima – poručio je redatelj Danis Tanović.

- Organizirana kriminalna grupacija je godinama pljačkala autore, uz pomoć osuđenog(!) kriminalca na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo, koji je omogućavao nečasne radnje i nesprovođenje sudskih presuda. Ovih dana se sprema odluka kojom ista osoba koja radi na štetu autora, treba biti izabrana za člana Vijeća RAK-a. Time se omogućava nova višemilionska pljačka. Zloupotrebe su dokumentovane kroz sudske presude zbog nezakonitih odluka Instituta!

Isti čovjek se postavlja na čelo Filmske fondacije, čime on dobija moć da kontroliše i ucjenjuje filmske autore odlučujući o raspodjeli sredstava za filmske projekte. Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtjevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji, navela je Žbanić. 

Ko je Josip Merdžo

Osuđivani kriminalac kojeg spominje Žbanić je upravo Josip Merdžo kojem novčane pronevjere i zloupotrebe položaja nisu strane. 

Josip Merdžo je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Merdžo osuđen zbog toga što je u svojstvu HDZ-ovog premijera HNK potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom "Redarstvenik" 1999. godine, a prema čemu je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Od izdržavanja zatvorske kazne spasila ga je Borjana Krišto koja je u to vrijeme obnašala dužnost predsjednice FBiH, te je u skladu s ovlastima pomilovala Merdžu. 
Koliko je Merdžo čovjek od povjeranja vrha HDZ-a govori i činjenica da je bio jedna od centralnih figura u slučaju dokazanog sukoba intersa Draganu Čoviću, jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi, primalo budžetski novac.

HNS je za obilježavanje godišnjice HVO-a dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Posavskog kantona. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi kantona, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara. 

Zahtjeve kantonima za sufinansiranje manifestacije slao je upravo Josip Merdžo u svojstvu sekretara Glavnog vijeća HNS-a.


Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6