fbpx

pravosudni forum 1024x768

Doneseni su zaključci o tome kako unaprijediti transparentnost bh. pravosudnog sistema.

Nakon što su Ustavni sud BiH i AIRE centar u saradnji s VSTV-om BiH i uz podršku britanske ambasade u Sarajevu organizovali Četvrtu godišnju konferenciju Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu, doneseni su i zaključci. Na konferenciji je istaknuto da bez transparentnog pravosudnog sistema nema povjerenja javnosti, a predstavnici najviših sudova u BiH su izrazili spremnost da rad institucija učine transparentnijim.

Svi učesnici foruma su jedinstvenog stajališta da su javnost i transparentnost rada javnih institucija temelj moderne demokratije i da se to posebno odnosi na pravosuđe kao jedan od stupova vlasti.

Zbog toga se VSTV obavezao da će ujednačiti praksu sudova u pristupu informacijama kroz sveobuhvatnu i jedinstvenu Komunikacijsku strategiju pod pokroviteljstvom VSTV-a, koju bi slijedili svi sudovi. Revidirat će i Smjernice VSTV-a za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na službenim web stranicama i donijeti smjernice koje će biti obvezujuće. Razmotriti će VSTV i donošenje smjernica za javne istupe za sudije i tužioce, uključujući i korištenje društvenih mreža. Složili su se s tim da je u procesu imenovanja potrebno obezbijediti to da nosioci pravosudnih funkcija u planove rada uvrste i plan za unapređenje komunikacije i razvijanje odnosa s medijima. Radit će se i na razvijanju internog okvira za praćenje komunikacija pravosudnih institucija. Razmatra se i mogućnost uvođenja online suđenja, kao i način na koji sudovi mogu da unaprijede web stranice. Radit će sudovi i na uspostavljanju lako pretraživih i javno dostupnih baza sudskih odluka.

Preporuke za redovne sudove i Ustavni sud BiH su održavanje više konferencija za štampu, objavljivanje informacija na webu, organizovanje obuka i edukativnih materijala, poput vodiča ili videosadržaja za medije i novinare, kako bi bolje razumjeli način rada različitih sudova, kao i način donošenja odluka u svakom od njih, te razlike u radu između tužilaštva i suda. Također, potrebno je educirati i predstavnike pravosudnih institucija za odnose s medijima i komuniciranje s javnošću. Donatori bi trebali obezbijediti finansijsku podršku medijima da prate pravosudne teme, a NVO monitoring komunikacije pravosudnih institucija i medija.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2