fbpx

Sarajevo01 Trg BIH 45

Neuspjeh u provođenju reformi predstavlja korak unazad za sve u Bosni i Hercegovini.

Ovo je jedan od zaključaka nakon nedavnog razgovora ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Neuspjeh u provođenju reformi i podjele sprečavaju sve u BiH da ostvare svoj potencijal – zaključuje se u saopštnju Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, koje je objavljeno i na njihovom tviter profilu.
Tema sastanka su bile reforme na kojima država u budućnosti mora raditi kako bi ostvarila svoje pune potencijale.

Da li Bosna i Hercegovina ima potencijal za napredak?

Politikolog Darko Kuzmanović kaže za Srpskainfo da to što su Nelson i Dodik nedavno razgovarali i zaključili da podjele unutar BiH sprečavaju sve da ostvare potencijal i nije neki novi zaključak.

– To je potpuno evidentno i jednostavno za zaključiti, jer mi i nakon rata tapkamo u mjestu. Situacija je možda i gora u ekonomskom smislu nego što je bila tada – ocjenjuje Kuzmanović.
Dodaje da najviše u svemu tome gube mladi ljudi, koji imaju potencijal da pokažu ono što znaju i koji imaju neke nove ideje, i političke i ekonomske, koje bi pomogle da BiH krene napred.

– Međutim, etnonacionalne podjele koje u BiH imamo, ali i podjele na samoj političkoj sceni, utiču na to da se u punom kapacitetu iskaže potencijal BiH, koji ona nesumnjivo posjeduje. Naročito ako pogledamo ekonomske i prirodne resurse kojima ova zemlja raspolaže – rekao je Kuzmanović.
Međutim, dodaje da mnogo veći problem od etnonacionalnih podjela jesu političari koji su mahom došli na pozicije na kojima se nalaze po partijskoj liniji i gotovo su potpuno nestručni za pozicije koje obavljaju.

– I u svemu tome treba tražiti razlog zbog kojih je BiH nazadna i zbog kojeg nije iskoračila naprijed. U principu, etnonacionalne podjele same po sebi i ne postoje, već ih kreiraju političari, zato što je to jedini način da zadrže ili osvoje nove pozicije vlasti. Naši političari nemaju šta novo da ponude, pa forsiraju teme koje su građanima najbliže, budući da imamo veliki procenat funkcionalno nepismenog stanovništva – objašnjava Kuzmanović.

Mišljenja je da je teško očekivati od stanovništva koje nije funkcionalno, ali ni u političkom i ekonomskom smislu pismeno, da se bavi nekim temama koje se tiču ekonomije ili međunarodnih odnosa i geopolitike.

– A te teme su itekako važne da bi se na pravi način odredila putanja jedne zemlje, naročito ako imamo u vidu previranja na političkoj sceni. Poznavanje međunarodno političkih činjenica je mnogo bitnije nego što je to bilo u ranijim periodima – zaključio je Kuzmanović.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5