fbpx

eureka bih clanstvo

Na Trećem sastanaku radne skupine visokih dužnosnika EUREKA mreže, koji je održan danas u Beču Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo EUREKA mreže. 

Tim povodom na sastanku se obratila Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević koja je istaknula da je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpuno posvećeno ispunjavanju svih obveza koje proističu iz punopravnog članstva u programu Eureka.

Također je kazala da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa ostalim zemljama regije Zapadnog Balkana, već odavno na putu europskih integracija. Očekuje se odobrenje njenog statusa kao zemlje kandidata za EU članstvo, punopravna je članica Programa COST i do kraja godine također se planira pridruženje u novi EU Program za istraživanje i inovacije, Horizont Europa, kao i u ostale programe Zajednice.

EUREKA je europska inicijativa za financiranje tržišno orijentiranih projekata osnovana 1985. godine Hannoverskom deklaracijom od strane 17 europskih zemalja i članica Europske zajednice.

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA potiče suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika kako bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina je uključena u ovaj program u statusu državne informativne točke (NIP – National information Point). Institucije iz Bosne i Hercegovine do sad su sudjelovale u 12 projekata, sa ukupnim iznosom od preko 8 miliona EUR za sve institucije iz naše i partnerskih zemalja.

Punopravnim članstvom u ovom programu jača se učešće istraživača i istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA).

Izvor: BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5