fbpx

Dom Zdravlja Odzak 56

Zaposleni su stupili u štrajk, jer im zbog blokiranog računa ove zdravstvene ustanove nije uplaćeno 600 hiljada KM doprinosa.

Zdravstveni radnici Doma zdravlja Odžak već su drugi dan u generalnom štrajku. Razlog za štrajk je blokirani račun ove ustanove, zbog čega zaposlenicima nisu isplaćeni doprinosi od oko 600 hiljada KM, a za maj im nije isplaćena ni plata. Uz sve to, u ovoj godini Općina Odžak za Dom zdravlja nije planirala ni jednu KM u budžetu iako je, prema kantonalnom zakonu, obavezna izdvojiti oko 250 hiljada KM, odnosno pet odsto od troškova Doma zdravlja iz prethodne godine.

Ukupna dugovanja Doma zdravlja Odžak iznose oko dva miliona KM, a problemi traju još od 2014. Kako nam je kazao Asmer Kršić, predsjednik osnovne organizacije Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Odžak, upitna je i nabavka lijekova i potrošnog materijala.
- Ovo nije prvi put da je račun blokiran. Sada više nisu samo problem plate i doprinosi nego mi u ovakvoj situaciji ne možemo nabavljati ni lijekove, čak ni potrošni materijal. Automobil kojim je patronažna sestra obilazila naše pacijente ne možemo registrovati, tako da više ne možemo ići u kućne posjete pacijentima, kazao nam je Kršić.
Štrajkački odbor je postavio precizne uslove za obustavu štrajka. Zaposlenici Doma zdravlja Odžak traže uplatu zaostalih doprinosa, deblokadu računa Doma zdravlja, uplatu zaostalih plata, te poboljšanje uvjeta rada.
Osim ovoga, istaknuto je i to da je u vremenu pandemije itekako primjetan manjak broja zaposlenih, jer je Dom zdravlja ostao bez ukupno trinaest zaposlenika.
- Nakon razgovora sa načelnicom Općine dobili smo neke garancije, ali dok ne vidimo da su naši uslovi ispunjeni, dok nam doprinosi ne budu uplaćeni, kao i plata, mi ne prekidamo štrajk, kažu u Sindikatu.
Podršku zaposlenicima daju i građani, koji se već dva dana oko podne okupljaju ispred Doma zdravlja. Nijedan pacijent tokom štrajka nije vraćen kući bez pružene pomoći.

 Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1