fbpx

Gordana Tadic 56

Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić zakazana je za danas.

Prema anonimiziranoj najavi na stranici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), dva ročišta pred Disciplinskom komisijom ovog Savjeta u predmetu protiv Tadić održaće se krajem juna, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca (UDT) su za BIRN BiH potvrdili termin glavne rasprave te da su tokom pripremnog ročišta održanog prošle sedmice odustali od tačke iz tužbenog zahtjeva koja Tadić tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili van suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije saopšteno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana.

Tadić se u ostatku disciplinske prijave tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Osim toga, Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta.

Iz UDT-a su ranije naveli da se ova tačka tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2