fbpx

biden joe

Poslije uredbe američkog predsjednika Bidena, Velika Britanija i Njemačka donijele su deklaraciju o suzbijanju korupcije na zapadnom Balkanu ...

Nakon što je nedavno američki predsjednik Joe Biden potpisao uredbu koja predviđa sankcionisanje osoba umiješanih u korupciju na Balkanu, jer ona, kako je navedeno, "sprječava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije", juče su i Velika Britanija i Njemačka potvrdile saradnju u suzbijanju korupcije na Zapadnom Balkanu.

Britanski i njemački ministar vanjskih poslova Dominic Raab i Heiko Maas potpisali su zajedničku deklaraciju koja između ostalog tretira globalne odnose i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Kako piše u deklaraciji, Njemačka i Velika Britanija blisko će sarađivati kako bi osigurale odgovorno liderstvo u vanjskopolitičkim temama koje se odnose na podršku multilateralizmu, evropskim vrijednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na jasnim pravilima.

U deklaraciji je poseban dio posvećen i odnosima u NATO savezu koji je, kako navode, kamen temeljac euroatlantske sigurnosti.

Deklaracija, koja ima 30 tačaka, između ostalog dotiče se i zajedničkih regionalnih politika Velike Britanije na Zapadnom Balkanu. Kako se ističe, obje države će i dalje ostati posvećene pružanju podrške svim zemljama ovog dijela Evrope.

U zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Njemačke i Britanije posebnu pažnju su posvetili međunarodnim odnosima koji uključuju i rješavanje problema s Kinom, Rusijom, ali i Ukrajinom.

"Kako Rusija nastavlja da predstavlja izazov za evropsku sigurnost, ojačat ćemo otpornost naših partnera na destabilizujuće ponašanje Rusije. Pokazat ćemo čvrstinu u našim principima da poštujemo međunarodno pravo ili međunarodne obaveze i principe sigurnosnog poretka zasnovanog na pravilima u Evropi protiv bilo kakvih kršenja".

Kad je riječ o odnosima s Kinom, poručuju kako kineski ekonomski i politički utjecaj konstantno raste.

"Na osnovu naših zajedničkih vrijednosti, blisko ćemo sarađivati na područjima u kojima su bitni uloga i utjecaj Kine, jačajući međunarodni sistem zasnovan na pravilima i međunarodne strukture upravljanja" ne bi li, kako se navodi, natjerali Kinu da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući i ljudska prava.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6