fbpx

trgovska gora

Hrvatska ne odustaje od namjere da radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Čerkezovac, na Trgovskoj gori, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Sastanak koordinacionog tima Bosne i Hercegovine za problem Trgovske gore trebao bi biti održan u srijedu, kada će se tražiti informacija od našeg stručnog tima koji je prošle sedmice u Zagrebu održao sastanak sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško“.

Bosna i Hercegovina će tražiti ravnopravno učešće svojih stručnjaka u istraživanjima za Studiju uticaja na životnu sredinu, koje Hrvatska već pola godine izvodi na lokaciji Čerkezovac-Trgovska gora, uz samu granicu i uz prirodno zaštićeno bh.područje. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je hitno uključivanje Ministarstva spoljnih poslova u zajedničkom istupanju prema Hrvatskoj.

STAŠA KOŠARAC, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Ukoliko mi, naš ekspertski tim, iskaže bilo kakvu sumnju odmah ću tražiti sastanak sa ministrom Ćorićem kako bi se otklonile sve dileme i kako bi mi ravnopravno sa hrvatskim stručnjacima učestvovali i mogli ući u istraživanja.”

Članovi bh. ekspertskog tima nakon sastanka sa kolegama u Zagrebu poručuju kako je izvjesno da Hrvatska ne namjerava odustati od Trgovske gore.

EMIR DIZDAREVIĆ, član Ekspertskog tima BiH za rješavanje problema Trgovske gore

“Vidimo da su već raspisani javni natječaji, neke aktivnosti se već izvode na samoj lokaciji. Važno je da mi učestvujemo u tome kako bi u svakom trenutku imali informaciju o bilo kakvim ispitivanjima koja se budu radila za studiju uticaja na okoliš.”

Da je Studija uticaja na životnu sredinu i ključni dokument godinama upozoravaju u ekološkim udruženjima. Ono što smatraju najvećim problemom je što Bosna i Hercegovina nema spremne pravne korake, bez obzira što je evidentno, kako navode, da ova lokacija po svim parametrima ne smije biti mjesto gdje će se odlagati nuklearni otpad.

MARIO CRNKOVIĆ, Udruga “Green team“, Novi Grad

“Bosna i Hercegovina nema definisane pravne korake u slučaju Trgovske gore. Evo, sjedim dva kilometra od te lokacije i to se tiče svih nas. Hrvatska je prije 6 mjeseci već krenula u istraživanja, imaju još 12-13 mjeseci, a mi nemamo pravni odgovor na takvo nešto.”

U opštini Novi Grad smatraju da je Bosna i Hercegovina kao država već prilično zakasnila, jer se većina dokumentacije o aktivnostima iz Hrvatske dobijala neformalnim i nezvaničnim putem.

MIROSLAV DRLJAČA, načelnik Općine Novi Grad

“Sve mi se čini da je ovo blizu one situacije kada je to već svršen čin i kada smo mi kao ozbiljna država već dobro zakasnili u svim ovim aktivnostima koje su trebale uslijediti puno ranije.”

Na sastanku u Zagrebu prošle sedmice rečeno je da je neophodno da Ministarstvo spoljnih poslova BiH pošalje zvaničan zahtjev za učešće bh.eksperata u daljim istraživanjima na Trgovskoj gori. Međutim, u odgovoru koji smo dobili iz ovog ministarstva navedeno je kako su oni uključeni u ovu problematiku, ali da je ovo pitanje, ipak, u direktnoj nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=Rb-g9rWJ-bk

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2