fbpx

CIKBIHG

Tužilaštvo BiH izdalo je prošle sedmice naredbu da se pokrenu (pred)istražne radnje protiv članova Centralne izborne komisije BiH i troje sudaca Apelacionog odjeljenja Suda BiH koji su učestvovali u donošenju odluka o poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.

“Istražitelji su već bili kod nas. Sve se radi po prijavi SNSD-a”, potvrđeno je za portal Istraga.ba u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Radio televizija Republike Srpske u februaru je ove godine objavila da su čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dostavili su Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) i sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH koje smatraju odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

“Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, kazao je tada savjetnik za pravna pitanja SNSD-a Marko Šukalo.

Istražitelji Tužilaštva BiH su, kako navodi isti portal, u Centralnoj izbornoj komisiji bili prošle sedmice i, pored ostalog, tražili su i informacije o načinu imenovanja članova aktualnog saziva CIK-a.

Ovo je, inače, drugi predmet kojeg je Tužilaštvo BiH “formiralo” protiv članova Centralne izborne komisije BiH. Početkom maja po nalogu državne tužiteljice Vedrane Mijović istražitelji su u CIK-u izuzimali dokumentaciju koja se odnosi na glasanje putem pošte. Taj predmet je formiran na osnovu prijave Hrvatskog narodnog sabora okupljenog oko HDZ-a BiH, a odnosio se na izborne rezultate u Tesliću gdje ta stranka nije uspjela osvojiti mandat u Gradskoj skupštini.

Centralna izborna komisija BiH 21. je januara poništila izbore u Srebrenici i Doboju nakon što su utvrđene brojne nepravilnosti na biralištima. SNSD Milorada Dodika je uputio žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH, ali su državne sudije 27. januara potvrdile odluke CIK-a o poništavanju izbora. Nekoliko dana kasnije, SNSD je podnio prijavu Tužilaštvu BiH, a glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je naredila provjere članova Centralne izborne komisije BiH čijim su izborom i radom nezadovoljni čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH. Na dan poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju lider SNSD-a je grubo izvrijeđao članove CIK-a iz reda srpskog naroda Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

“U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo”, rekao je tada Milorad Dodik novinarima u Doboju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović više je puta govorio protiv aktualnog saziva CIK-a, nazivajući ih nelegalnim.

“Netko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko provođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka”, kazao je Čović u julu prošle godine nakon što su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabrani novi članovi CIK-a koji nisu bili kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2