fbpx

PredsjednistvoBiH

Od danas dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po principu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Komšić preuzima funkciju predsjedavajućeg nakon što je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku istekao mandat na toj funkciji.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Srpskainfo da se u proteklih osam mjeseci stvorio utisak da Dodik nije bio u najvišoj instituciji BiH, jer je u javnosti više istupao u poziciji predstavnika institucija Republike Srpske.

– Često je i u unutrašnjim odnosima zastupao interese susjednih država, ne samo Srbije, već i Hrvatske, odnosno, interese Hrvata u BiH, javno protestujući prema Željku Komšiću – kazala je Topićeva.

Ona je istakla da je rotacija članova Predsjedništva BiH postala beznačajna, jer bez obzira ko se našao na čelu Predsjedništva BiH ne može da popravi sliku koju BiH šalje.

– To je postalo toliko beznačajno da je potpuno svejedno ko se nalazi na čelu Predsjedništva BiH. U mandatu svakog od njih trojice dolaze do izražaja svi animoziteti njihove lične netrpeljivosti, javne svađe i sve to je slika koju oni šalju. Potpuno je nebitno ko će biti predsjedavajući od njih trojice, jer je slika koju su slali u vrijeme mandata s ličnim amonizitetima, netrpeljivostima i sukobima, vrlo ružna – ocijenila je Topićeva.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simboliše suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinisati, odnosno usklađivati rad njenih institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane. Nadležnosti Predsjedništva propisane su Ustavom BiH.

– Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije – navedeno je u poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5