fbpx

Hrana Vino bb

U Hrvatsku je ušlo laracikonjsko meso s dekjom - teletine. Izvijestio je o tome Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. Međutim, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko meso u radnjama i putem interneta prodavalo se kao teletina. Otkrio je to Europol, agencija Evropske unije koja evropskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

“Mi redovno mijenjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane no nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je evroposlanica Biljana Borzan, prenosi Dnevnik.hr.

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 miliona eura, a izdato je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Carinska uprava učestvovala je u akciji, a ista se sprovodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad ličnim vozilima, kombi vozilima, teretnim vozilima i autobusima, kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

“Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebalo da odvrate svakog onog ko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.

 Vijesti.me

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3