fbpx

BHizboriIfimes

Predstavnici iz Republike Srpske u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona držaće se zaključaka republičkog parlamenta, a to znači da neće biti izmjena Izbornog zakona BiH, smatra šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član ove radne grupe Sredoje Nović.

Ukoliko ne bude izmjena, pitanje je da li će izbora uopšte biti, odnosno da li će se održati prema postojećem zakonu, ali odgovornost za to neće biti na političkim faktorima iz Republike Srpske, kao što nije ni za krizu u kojoj se trenutno nalazi BiH – rekao je Nović za Glas Srpske.

On je naglasio da sve dok na snazi budu zaključci Narodne skupštine Republike Srpske neće se učestvovati u radu ni u stalnim, ni u privremenim radnim tijelima i parlamentarnim komisijama na nivou BiH.

Nović je istakao da oni koji su lobirali da bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne spornu odluku nose jednaku odgovornost kao i Incko za krizu u koju su uveli BiH.

– Oni treba da pronađu i rješenje za izlaz iz ove krize – poručio je Nović.

Posljednja, osma po redu, sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva održana je 23. jula, istog dana kada je Incko nametnuo spornu odluku o dopunama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Na toj sjednici razmatrani su prijedlozi koji se odnose na Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, a poslije toga nije održana više nijedna sjednica.

Član Interresorne radne grupe Nenad Stevandić rekao je da ukoliko se uđe u izbornu godinu, a ne bude novog zakona, uvijek postoji važeći.

– Oni koji su pravili cirkus, na nelegalan način birajući izbornu komisiju i pokušavajući preko Interresorne radne grupe ostvariti razne vrste stranačkih ili antisrpskih interesa neka daju objašnjenja zbog čega su nas doveli u takvu situaciju – kategoričan je Stevandić.

Osim rasprave o Predsjedništvu i parlamentu BiH, članovi Interresorne radne grupe na posljednjoj sjednici održanoj 23. jula raspravljali su i o mogućim ograničenim izmjenama Ustava BiH.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6