fbpx

 Jugoslavija 021

Srbija će sa BiH i Sjevernom Makedonijom dijeliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodjela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskom regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Latinskoj Americi i Karibi, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova nakon sastanka.
 
Inače, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije), održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra. Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ - iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Sjeverne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.
 
Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodjele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodjeli 10 nepokretnosti bivše Jugoslavije.
 
Tako su Srbiji, ovom raspodjelom, dodjeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa BiH i Sjevernom Makedonijom), dio ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.
 
Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.
 
Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podjelom zemljišta u okviru fizičke podjele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podjela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.
 
Verifikovana je i ažurirana lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.
 
Naredni, 21. sastanak Mješovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sljedeće godine u Zagrebu.
 
Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31