fbpx

podmornica

Dvoličnost, prezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomatije opisao krizu odnosa svoje zemlje sa SAD-om i Australijom, koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju. 

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS, zbog jačanja odbrambene saradnje na Indopacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike.

"Činjenica je da smo prvi put u povijesti odnosa između SAD-a i Francuske opozvali našeg veleposlanika na konsultacije", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu za televiziju France 2.

Ti događaji pokazuju "intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije", dodao je francuski šef diplomatije.

“Bilo je dvoličnosti, prezira i laži – tako se ne možete ponašati u savezu”, naglasio je Le Drian.

Predsjednik Emmanuel Macron nije razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom o pitanju podmornica, rekao je.

Ugovor o izgradnji podmornica Canberra i Pariz potpisali su 2016., u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dviju država.

Le Drian je ponovno povukao paralelu između djelovanja sadašnjeg američkog čelnika s nepredvidljivim ponašanjem bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

"Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je činio Trump", rekao je Le Drian za France Info.

Prije povratka u Pariz francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je "ogromnom greškom" jer se nije radilo o ugovoru, nego o "partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti".

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31