fbpx

Parlement BiH bbg

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, poslanici iz tog entiteta neće učestvovati u radu Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je jučer izjavio da „neće niko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav.

I lider PDP-a Branislav Borenović poručio je da oni ostaju privrženi zaključcima NSRS koji su jasni. "Nećemo učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka u zajedničkim institucijama, dok se ova situacija u vezi sa potpuno bespotrebno nametnutim zakonom ne riješi", izjavio je Borenović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović jučer je, komentirajući Dodikovu izjavu, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko neučestvovanja na sutrašnjem zajedanju PSBiH, „tako da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se i u ovoj situaciji ponašati principijelno“.

Predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Zbog najave nedolaska poslanika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem jula. Na dnevnom redu sjednice zakazane za sutra, osim prijedloga budžeta institucija BiH za ovu godinu, trebalo bi da bude i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, te zahtjeva poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, po hitnom postupku.

 

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31