fbpx

Uciteljica septembar bbg

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili cijepiti protiv COVID-19, što je prvi takav slučaj pošto je vlada Slovenije zbog širenja epidemije u trećem valu zaoštrila protuepidemijske mjere.

Kako su u petak prenijeli slovenski mediji koji su objavili i njeno ime, njoj je od početka školske godine bilo privremeno zabranjen rad jer se odbijala tjedno testirati i nositi masku u razredu, prema obvezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku dvije sedmice.
Mediji prenose da je spomenuta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s "propagandom" vladine kampanje za cijepljenje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u "režimsku i fašističku školu".

Direktorica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list "Večer" da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obaveza budući da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru, te nije ispunjavala tzv. PCT uvjet (preboljeli, cijepljeni, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u petak da PCT uvjet koji je restrikcijama odredila vlada već "daje rezultat" jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.
Poklukar je najavio da će zaoštreni PC uvjet (samo preboljeli i cijepljeni) koji za rad od 1. oktobra vrijedi za državnu upravu trebati proširiti i na sve ako epidemiološki brojevi nastave rasti, kao i broj hospitaliziranih.

"U protivnom moglo bi doći do "sloma" zdravstvenog sistema", upozorio je Poklukar.

Zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci, obavezno cijepiti prvom dozom cjepiva do 1. oktobra, a drugom najkasnije do 1. novembra.

Ako to ne učine neće moći raditi u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mjestom moguće da rade od kuće, odnosno on-line.

Protiv te odluke vlade prosvjedovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procjenu ustavnosti te odluke podnijeli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 prijedloga da se vladina mjera proglasi neustavnom, prenose slovenski mediji.

Radio Sarajevo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31