fbpx

fiskalna kasa

Iako je opozicija tražila, na dnevnom redu sjednice nije bio Pravilnik o fiskalnim sistemima. Naime, privrednici u Federaciji morat će nabaviti nove fiskalne kase, i to prema pravilniku koji je već objavljen u Službenim novinama. Zbog toga negoduju, prenosi Indikator.

U Službenim novinama Federacije broj 74/21, od 17. septembra ove godine, objavljen je Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH, koji je stupio na snagu 25. septembra, privrednici će biti opterećeni dodatnim nametom, kažu iz Udruženja poslodavaca Federacije.

- Mi ćemo tražiti da se on povuče, da se stavi van snage ili da se doradi. Paralelno s tim tražimo i pravne mjere da li je Ministarstvo imalo ovlaštenja da donese takav zakon, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiHm izvještava Federalna televizija.

Da se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima Zastupnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine odbio je Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje. Uprkos tome federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

- U novim sistemima bit će jedna kartica, to je QR. To znači da će se svaki račun koji se provuče kroz fiskalnu kasu automatski vidjeti u Poreznoj upravi. Kao kupac ću moći provjeriti taj QR kod i vidjeti da li je evidetiran u Poreznoj upravi u realnom vremenu. A Porezna uprava će u uredima moći vršiti provjeru i ići u ciljane kontrole, pojašnjava Milićević.

Zastupnici SDP-a stava su da Federacija treba ići u reformu u pravcu softverskih modula i fisklizacija kojom bi bila omogućena bolja kontrola, ali i izbačena obaveza kupovine uređaja.
- Ministrica je pokušala na Parlamentu da obavezuje ovo zakonom. Mi smo to oborili i onda je ona donijela Pravilnik, ističe Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ni zastupnici Stranke demokratske akcije ne podržavaju ovaj potez ministrice Milićević.
- U junu smo oborili Zakon o fiskalnim sistemima i tada smo zaključkom obavezali Federalno ministarstvo finansija da dostavi novi prijedlog zakona u kojem će se omogućiti da postojeće sisteme unaprijedimo, tj. dogradimo softverske pakete i na taj način smanjimo troškove privrednih subjekata, navodi Husein Rošić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U novom Pravilniku su dati i rokovi za zamjenu fiskalnih sistema, koji zavise od toga kada je privredni subjekat fiskalizovan. Tako da će oni koji su se tek sad fiskalizovali za tri godine morati kupiti nove kase.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2