fbpx

Opozicija bbg

Bliže se najavljeni protesti opozicije u subotu 2. oktobra u Banjaluci, a interesantno je da se opozicioni lideri nisu dogovorili šta je glavni zahtjev protesta, sem standardnih floskula da nam je loše i da režim treba srušiti.

Povoda za proreste je, kažu opozicionari, mnogo.

Sve je krenulo od gašenja signala BN televiziji i borbe protiv medijskog mraka, da bi se u međuvremenu dogodila i afera „Kiseonik“, kao i glasanje u Savjetu ministara za privremeno finansiranje državnih institucija, što je u suprotnostima sa zaključcima NS RS za koje su sve stranke iz Republike Srpske glasale.

Opozicija se tako našla u poziciji gdje ima pregršt razloga za protest, bar kako tvrdi predsjednik SDS Mirko Šarović, ali izostaju konkretni zahtjevi.

– Pričali smo i o porukama koje ćemo da pošaljemo. Glavna tema jeste medijski mrak, ali će govornici da ističu i druge teme, a neke su se toliko jako nametnule ovih dana. Nećemo još isticati koji su to ključni zahtjevi. Očekujem jedan od većih mitinga, a ako ne budu ispunjeni zahtjevi, nastavićemo sa protestima – kaže Šarović.

Predsjednik PDP Branislav Borenović, kaže da su u subotu veliki, mirni, narodni protesti građana Banjaluke i Srpske, sa ključnim zahtjevom da „zaustavimo režim koji guši i medije i život u RS“.

– Očekujemo da će dvadesetak hiljada građana biti na slobodnom Trgu Krajine zajedno sa svojim narodnim predstavnicima, narodnim poslanicioma, opozicionim strankama i zatražiti da se rješavaju problemi naroda Srpske. Izaći ćemo sa jasnim zahtjevima koji će biti sa rokovima i koji će ukazati šta je potrebno uraditi da se stanje u Srpskoj popravi – izjavio je Borenović.
Sociolog Vladimir Vasić objašnjava za Srpskainfo da je cilj svakog političara vlast, samim tim cilj opozicije je „rokada na političkom polju“.
– Ali se postavlja krucijalno pitanje: šta će, i da li će od toga nešto dobiti običan čovjek? Protesti se mogu posmatrati kao odgovor mase na loše poteze elite, te s tim u vezi, kod nas, protesti često i imaju politički uzrok i pozadinu, ali i motiv. Opasnost se javlja kad, pojedinci involvirani u redove nezadovoljne mase, upravo zloupotrebljavaju tu istu masu zarad ličnog okorištavanja ili u konačnici, osvajanja krupnijeg plena koji se u politici zove ’vlast’ – kaže Vasić i dodaje da je vlast direktno odgovorna za procese koji se dešavaju u društvu, ali sa druge strane, ništa manju odgovornost nema ni opozicija koja bi trebala imati zadatak konstruktivne, a ne suvoparne kritike.

Jesmo li mi glupi, maloumni?

Jedan od konkretnih zahtjeva opozicije mogao bi da bude ono što gradonačelnik Draško Stanivuković ističe već nekoliko puta, a to su smena ministra Alena Šeranića i direktora UKC Vlade Đajića i svih koji su, kako tvrdi Stanivuković, učestvovali u aferi „Kiseonik“.

– Poslije 4-5 godina uzimaju neki kiseonik, nose ga u UKC, zovu laboratoriju da ga provjeri. I kažu nama, znate, ovo je sada ispravno. A nikada pre nisu kontrolisali. Jesmo li mi glupi, ... Ko će odgovarati za to? – upitao je Stanivuković.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6