fbpx

Bankrot katanac bbg

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije nekoliko dana rebalans budžeta RS-a za 2021. godinu. Budžet se povećao za 221 milion maraka i iznosi 4,016 milijardi maraka. Planiran je i budžetski deficit u iznosu od 326,6 miliona, koji je smanjen na 115,8 miliona KM.

Poslanik SDS-a u NSRS-u Milan Radović ocijenio je da entitetska Vlada očekuje izuzetno malo novca po osnovu dividende od javnih preduzeća. On kaže da smo svi svjedoci poskupljenja proizvoda i usluga u RS-u zbog čega, kako ističe, vrijednost potrošačke korpe stalno raste.

- Predviđeno je oko 22 miliona KM dividende od svih javnih preduzeća. To je malo. U svijetu je prihvatljiva stopa prinosa na kapital osam odsto, sve ostalo se smatra lošim. Predviđen je rast prihoda od indirektnih poreza za 164 miliona KM. To je sve zbog robe iz izvoza koja je poskupjela, a ne na osnovu realnog privrednog rasta, smatra Radović.

Finansijski vještak Mika Nikić kaže da je javni dug u RS-u dostigao zaprepašćujući iznos i da je nadmašio 5,2 milijarde KM. Budžet Srpske je, tvrdi on, u zoni bankrota.
- U posljednje vrijeme odgovorni su kupili socijalni mir zahvaljujući infuziji MMF-a. Sada bi trebalo svima biti jasno da su se svih 20 godina na odgovornim mjestima smjenjivali neznalice, šarlatani i drugi politički ološ. Za taj zločin prema sopstvenom narodu trebaju biti politički odstranjeni i krivično gonjeni, smatra Nikić.

Javna je tajna, dodaje on, da je RS odavno u bankrotu. Oni koji su RS i doveli u to stanje javno priznaju da je javna potrošnja oko pedeset odsto BDP-a, iz kojeg je nemoguće finansirati enormne javne rashode. Po priznatim standardima, javna potrošnja ne bi smjela prelaziti 20 odsto BDP-a.

- Zato se iz mjeseca u mjesec i zadužuju. Na taj način i prikrivaju bankrot budžeta, ali i ličnu i kolektivnu odgovornost. Dva su ključna uzroka bankrota RS-a rasipničko trošenje i neefektivno ulaganje budžetskog novca, te neefektivno upravljanje i banditsko potkradanje novca od korišćenja prirodnog bogatstva. Drastičan primjer pljačke je oblovina, zatim zemlja, šljunak i druga bogatstva, smatra Nikić.

Poslanica Partije demokratskog progresa Jelena Trivić smatra da je rast BDP-a u Republici Srpskoj uzrokovan spoljnim faktorom rasta BDP-a u svijetu, jer je ovo godina oporavka, a ne zbog politike Vlade RS-a.

- BDP će u svijetu ukupno rasti u ovoj godini za šest odsto, a u razvijenijim zemljama pet odsto. RS je relativno dvostruko zaduženiji od FBiH. Subvencije javnim medijima, pa da je pad BDP-a ne znam koliki, moraju biti pet miliona KM da bi se blatila opozicija. To je državni interes broj jedan. Vila Jahorina ostala da raste, stavka na njoj je 620.000 KM za nabavku opreme, poručila je Trivić.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2