fbpx

Izbori Makedonija bbg

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je ta partija na lokalnim izborima pobijedila ili da bi mogla da pobijedi u prvom krugu u najmanje 20 opština Sjeverne Makedonije.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je VMRO DPMNE u većem broju opština znatno bolja od konkurentske SDSM i da će pobijediti u drugom krugu.

„Ovo nije finalna pobjeda, ali ovo je prvi korak do nje. Dosta je bilo podjela, konflikta, apatije, kriminala, korupcije“, rekao je Mickoski.

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski rekao je da je ta partija pobijedila u prvom krugu ili ulazi u drugi krug više od 25 opština Sjeverne Makedonije, istučuči da gradonačelnik Skoplja i kadidat SDSM Petre Šilegov vodi i da će ponovo biti gradonačelnik.

„SDSM do ovog trenutka pobjeđuje ili ima sigurno vođstvo u 27 do 28 opština“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Nikolovski nije precizirao u koliko je opština SDSM pobijedio u prvom krugu, ali je političkom suparniku lideru VMRO DPMNE Hristijalnu Mickoskom, povodom proslava pobjede u nekoliko opština poručio da „zakoči, jer lokalni izbori imaju i drugi krug“.

Najveća partija Albanaca DUI proglasiula je pobjedu u tri opštine i prolazak u drugi krug u 13 opština, dok je koalicija koalicija Alijansa za Albance – Alternativa proglasila pobjedu u dva grada, kao i da u pet opština njihovi kandidati za gradonačelnike idu u drugi krug.

U Sjevernoj Makedoniji je u nedjelju održan prvi krug lokalnih izbora na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju. Drugi krug izbora, tamo gdje nije izabran gradonačelnik ili na izbore nije izašla trećina birača će biti održan za dvije sedmice, 31. oktobra.

Na prethodnim lokalnim izborima VMRO DPMNE je osvojila pet opština u Sjevernoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja sa 10 opština.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2