fbpx

VladaRS

Tokom prošle godine prihodi 50 najvećih i najznačajnijih javnih preduzeća u BiH pali su za oko 430 miliona KM, a više od polovine njih nastavilo je da povećava troškove plata i gomila gubitke, koji su u prosjeku veći za 55 odsto.

To pokazuju podaci o poslovanju koje je Transprency International u Bosni i Hercegovini objavio. Iz podataka je vidljivo da je u prošloj godini nastavljen trend lošeg poslovanja, na šta su pored pandemije uticala prekomjerna zapošljavanja, sporne javne nabavke i sistemsko uništavanje pojedinih preduzeća.

– Na pad prihoda javnih preduzeća u BIH djelimično je uticala i pandemija kovid 19, što se posebno odrazilo na poslovanje najvećih aerodroma. Pad prihoda bilježe i dva telekoma u Federaciji BiH, kao i putarska preduzeća zbog pada prihoda od akciza – naveli su u Transparensiju.

Plijen
Od 50 najvećih javnih preduzeća, 33 je povećalo troškove na plate, na šta je potrošeno 29,5 miliona KM više nego 2019. godine. Tako su najveći rast troškova na plate imali RMU Banovići i RMU Abid Lolić, Pošte Srpske, Elektroprivreda HZHB i Šume Republike Srpske. Svi navedeni posluju lošije nego godinu dana ranije.

– Posebno se to ističe u slučaju Pošta Srpske, koje su povećale broj zaposlenih za 66, troškove na plate za 2,9 miliona, a gubitak na 2,5 miliona KM, uprkos subvencijama iz budžeta. Ovo preduzeće je po broju zaposlenih preteklo BH Pošte, koje su prošle godine imale oko 29 miliona KM veće prihode – naveli su u TI BiH.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za Srpskainfo da su javna preduzeća postala plijen, odnosno predmet raspodjele vladajućih koalicionih partnera.
– Nije im bitno kako posluje javno preduzeće, već koliko će doprinijeti finansiranju stranke ili pojedinaca koji su imenovani na funkcije – objašnjava Pavlović.

Dodaje da su javna preduzeća prestala biti primarno kompanije koje služe građanima, već je raspodjela plijena učinila da javna preduzeća postanu najveći gubitaši u privredi Srpske i da za te gubitke niko ne odgovara.
– Neko javno preduzeće obavi određene poslovne aktivnosti iz nužde, a s druge strane doprinese poslovanju ili finansiranju stranaka ili zapošljavanju partijskih članova, rodbine političara ili neke druge linije. Sve to pokazuje da je naša situacija takva da su javna preduzeća 79 miliona maraka u gubitku, umjesto da svojim radom doprinose punjenu budžeta Srpske – kaže Pavlović.

Navodi da su javna preduzeća došla u situaciju da ne mogu ni da se zadužuju kod komercijalnih banaka.

Podaci koje je objavio TI BiH pokazuju da su trend lošeg poslovanja nastavila i preduzeća koja godinama gomilaju gubitke; 25 najvećih gubitaša napravilo je minus od 175 miliona KM i on je veći za oko 98 miliona nego prošle godine.

– Rudnici Kreka Tuzla smanjili su prihode za čak 19 miliona i iskazali 30 miliona gubitka. Željeznice RS i Željeznice Federacije BIH ponovo bilježe ogromne gubitke, a iznosi koje troše na plate su u porastu. Od prošle godine u probleme su došla i nekad uspješna javna preduzeća koja su imala dobit. Tako je Binas Bugojno prepolovio prihode i umjesto dobiti sada ima gubitak od 3,6 miliona KM, a sudbina zaposlenih koji ovih dana izlaze na ulice i protestuju protiv političkog postavljanja kadrova je neizvjesna – naveli su u TI BiH.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2